Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

OPCW: laatste deel chemisch wapenarsenaal uit Syrië

Een Brits marineschip begeleidt een Noors transportschip met een chemische lading uit Syrië.
Een Brits marineschip begeleidt een Noors transportschip met een chemische lading uit Syrië. Foto ANP / EPA / Alex Knott / Royal Navy

De OPCW heeft vandaag bekendgemaakt dat er geen grondstoffen meer zijn voor chemische wapens in Syrië. Het laatste deel van het Syrische arsenaal is vandaag door de missie van de VN en de OPCW per schip uit Syrië vervoerd. Daarmee is de deadline van 30 juni gehaald.

Het gaat hier om de wapens en grondstoffen die eerder door het regime van Assad zijn opgegeven. De chemicaliën worden in Finland en de VS vernietigd. Over andere voorraden wilde directeur Ahmet Üzümcü geen uitspraken doen, behalve dat daar een speciaal voor naar Syrië gaat.

Deadline leek niet gehaald te worden

Syrië bereikte met de internationale gemeenschap vorig jaar in november een deal om het chemische arsenaal te laten ontmantelen in het buitenland, aangezien de situatie in Syrië zelf te gevaarlijk is. Het ging om een voorraad van 1.300 ton. Een aantal doelen uit dat plan:

  • De meeste gevaarlijke chemische stoffen die kunnen worden gebruikt in wapens moeten tegen 31 december weg zijn uit Syrië.
  • Alle in het plan overeengekomen chemische stoffen en uitgangsstoffen moeten voor 5 februari worden verwijderd.
  • Tussen 15 december en 15 maart worden alle faciliteiten voor wapenproductie in Syrië vernietigd.
  • Wat betreft activiteiten buiten Syrië,moeten de chemische stoffen die de grootste prioriteit krijgen voor 31 maart worden vernietigd.
  • Alle andere chemische materialen moeten tegen 30 juni onschadelijk zijn gemaakt.

VN-chef Ban Ki-Moon zei een maand geleden nog dat het land de streefdatum van 30 juni niet ging halen. Door gevechten tussen het regeringsleger en de rebellen zou het erg lastig geweest zijn om bij de faciliteit nabij Latakia te komen, maar dat is nu alsnog gelukt. De OPCW gaf complimenten voor de coöperatieve houding van de Syrische autoriteiten.

De missie blijft nog in Syrië om verdere informatie te verzamelen. Voor hoe lang is nog onbekend. Recentelijk zijn er berichten naar buiten gekomen dat er chloorgas is ingezet in Syrië. Volgens Üzümcü staat de grondstof chlorine echter niet op de lijst van chemicaliën die de autoriteiten moesten opgeven, aangezien chlorine ook wordt gebruikt voor andere doeleinden.

Wel wordt een aanval met chloorgas door de OPCW gezien als een chemische aanval. Toen de organisatie onderzoek deed naar deze incidenten, werd een delegatie afgelopen maand beschoten. Ondanks die beschieting trof de organisatie sporen aan van chloorgas.