‘Nederland overweegt nieuwe missie in Afghanistan’

Nederland en andere westerse landen bereiden een nieuwe militaire missie in Afghanistan voor. Dat meldt de Volkskrantop basis van bronnen in Den Haag en op het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel. De missie moet voorkomen dat extremisten controle over het land krijgen, zoals in Irak is gebeurd.

Italiaanse soldaten van de ISAF-missie van de NAVO.
Italiaanse soldaten van de ISAF-missie van de NAVO. ANP / EPA / Jalil Rezayee

Nederland en andere westerse landen bereiden een nieuwe militaire missie in Afghanistan voor. Dat meldt de Volkskrant op basis van bronnen in Den Haag en op het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel. De missie moet voorkomen dat extremisten controle over het land krijgen, zoals in Irak is gebeurd.

Update 12:45 - Minister Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) wil tegenover de NOS niks zeggen over de mogelijkheid van een nieuwe missie. “Als daar sprake van is zal eerst de Tweede Kamer worden ingelicht.”

De nieuwe NAVO-missie gaat volgens de krant ‘ResoluteSupport’ heten. Het zou een trainingsmissie worden, waarvoor in totaal zo’n 12.500 manschappen nodig zijn. De VS leveren het grootste deel van de troepen: maximaal 9800 militairen. De overige militairen moeten door andere landen worden geleverd.

Nederland zou zo’n honderd militairen leveren, die de Afghaanse politie en het leger in de noordelijk stad Mazar-i-Sharif gaan leiden. Duitsland zei eerder 600 tot 800 militairen toe.

Maar een definitief besluit is er nog niet

Dat komt na de zomer, zo schrijft de krant. Deze week zou een vergadering zijn over het plan in Brussel, waarbij ook minister Timmermans aanwezig is. 9 juli, op een conferentie van de NAVO, zou Nederland moeten zeggen of het wel of niet wil deelnemen en met hoeveel militairen. Pas als Afghanistan een nieuwe president heeft die wél een veiligheidspact wil ondertekenen (in tegenstelling tot zijn voorganger Hamid Karzai) wordt de knoop definitief doorgehakt. Dat is op zijn vroegst begin augustus.

Volgens de Volkskrant is de missie al maanden in de maak en wordt er op het hoogste niveau over gesproken. De huidige ISAF-missie van de NAVO loopt eind dit jaar ten einde.