Moezdalifa (15) leek op weg naar Syrië

Afgelopen zaterdagmiddag rond twee uur wandelde Moezdalifa, vijftien jaar oud, zonder afscheid de woning van haar ouders in Hilversum uit om naar Syrië te gaan. Dat is de overtuiging van haar familie, die meteen de politie belde. Zij hielden, liet een vriendin van Moezdalifa me gisteren weten, haar al een tijdje „van alle kanten in de gaten”. Haar moeder had haar paspoort verstopt. Maar niet goed genoeg.

Op de foto die de politie zaterdagavond verspreidde onder het kopje ‘vermiste kinderen’ zie je een schattig meisje met zo’n glimlach die blijft hangen. Rode hoofddoek. Geen Jihadbruid, meer het type grappig en brutaal zusje. Maar toen ze thuis wegliep, droeg ze een zwarte hoofddoek en een zwarte jurk tot over haar ballerina’s.

Vijftien jaar. De oproep die haar broer Kamal op Facebook plaatste, verspreidde zich gistermiddag snel door de sociale media:

„Mijn lieve 15-jarige zusje wordt vermist (…) ze heeft paspoort, telefoon, koran en haar laptop meegenomen. Ze heeft contacten met mensen uit Syrië en België. Zij vertellen haar dat dit de beste manier is van leven en dat je daar kan trouwen. HELP AUB DIT BERICHT TE DELEN.”

De eerste keer dat ik Kamal aan de telefoon kreeg, hoorde ik op de achtergrond een kamer vol vrouwenstemmen in paniek. Hij hing op, we konden elkaar niet verstaan.

Laat alsjeblieft iets van je horen, schreef Kamal ook nog rechtstreeks aan zijn zusje op via Facebook. En: We zullen niet boos op je zijn.

Op je vijftiende naar Syrië. Het is zo onvoorstelbaar dat je onwillekeurig denkt: is dit kind niet ‘gewoon’ uitgehuwelijkt aan een of andere bruidegom en dáárvoor op de vlucht? Probeert deze broer niet ‘gewoon’ de familie-eer te redden? Moezdalifa’s vriendin, die er evenmin uitzag alsof ze zich ooit zou laten uithuwelijken, bezwoer me van niet. Moezdalifa was via Facebook in contact gekomen met een paar moslimvrouwen in België: „Die hebben haar wijsgemaakt dat ze in Syrië een perfect leven kan hebben en daar kan trouwen.”

Toen verscheen opeens een smiley op de Facebookpagina van broer Kamal met de woorden „Me zusje is terecht”.

Ik belde opnieuw. Weer was hij nauwelijks te verstaan, nu door een koor van juichende vrouwenstemmen op de achtergrond. „Ze is bij een paspoortcontrole op een Duits vliegveld onderschept!”, riep Kamal.

Op internet zijn filmpjes opgedoken van ‘Belgische zusters’ die schietles krijgen in Syrië. Kende hij de Facebookgroep waar zijn zusje enthousiast zou zijn gemaakt, spraken ze erover? Hij woonde niet meer thuis, zei Kamal: „Ze maakte wel grappen, maar wanneer ga je dat serieus nemen?” Zijn ouders hadden zich meer zorgen gemaakt dan hij. En nu werden ze gebeld door ouders die hetzelfde meemaakten.

Politiewoordvoerder Thomas Aling bevestigde dat Moezdalifa in Duitsland was opgedoken bij een paspoortcontrole. Hij mocht nog niet zeggen op welk vliegveld. Moezdalifa zou gisteren nog worden teruggebracht naar Nederland.

Maar niet meteen naar huis. Eerst moet de kleine avonturier een aantal mensen precies vertellen „wat hier gebeurd is”, zei Aling. En vooral: met wie.