Maarten Ruys tijdelijk voorzitter bij NZa

Kantoor van de Nederlandse Zorgautoriteit in Utrecht.
Kantoor van de Nederlandse Zorgautoriteit in Utrecht. Foto ANP / Koen Suyk

Maarten Ruys (59) is vandaag benoemd tot interim-voorzitter bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Diens benoeming volgt op het aftreden van de Raad van Bestuur, nadat NRC Handelsblad vorige week berichtte over het royale declaratiegedrag van de NZa-top.

Dat meldt het ministerie van VWS vandaag. Ruys’ aanstelling loopt tot 1 januari 2015, tenzij er iemand anders wordt gevonden om de organisatie te leiden. Tot mei was hij nog gemeentesecretaris bij de gemeente Groningen. Eerder was hij al secretaris-generaal bij het ministerie van Sociale Zaken.

Bedrijven betaalden dienstreizen

Leden van de raad van bestuur van de NZa werden vorige week door minister Schippers (VWS) uit hun functie ontheven nadat er ophef was ontstaan over het declaratiegedrag van de NZa-top. Zo bleek dat driekwart van de dienstreizen die voormalig bestuursvoorzitter maakte, werden bekostigd door bedrijven waarvoor de NZa de controleur of opdrachtgever is.

Dat valt niet te rijmen met de taken van de NZa, die er op moet toezien dat de verhoudingen in de zorgsector sinds de introductie van marktwerking gezond blijven. Zo legt de autoriteit boetes op aan bedrijven die de mist ingaan met hun financiële verantwoording en controleert de NZa of instellingen geen onterechte declaraties indienen.

In april kwam de NZa ook al in opspraak. Gevoelige informatie zou niet veilig zijn bij de autoriteit, zo bleek uit een dossier van de overleden NZa-medewerker Arthur Gotlieb.