Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Journalist Rena Netjes veroordeeld in Egypte tot tien jaar cel

Peter Greste, Mohammed Fahmy en Baher Mohammed, drie journalisten van Al-Jazeera, in de rechtbank in Kairo begin juni.
Peter Greste, Mohammed Fahmy en Baher Mohammed, drie journalisten van Al-Jazeera, in de rechtbank in Kairo begin juni. Reuters / Asmaa Waguih

De Nederlandse journalist Rena Netjes is in Egypte bij verstek veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Ook andere journalisten zijn veroordeeld tot celstraffen in een omstreden proces dat tot veel kritiek van het Westen heeft geleid. Ze zijn beschuldigd van samenzwering en hulp aan terroristen.

Netjes, die Egypte is ontvlucht, kan door de uitspraak niet meer terug naar Egypte. Op Twitter schreef ze:

Twitter avatar RenaNetjes Rena Netjes Out-ra-gous! #Knettergekkistan! Pls RT

De aanwezigen, onder wie twee journalisten van Al-Jazeera, zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van zeven jaar. De twaalf afwezigen, onder wie Netjes, zijn veroordeeld tot straffen van tien jaar. Een andere journalist van Al-Jazeera die aanwezig was in de rechtszaal, de Egyptische producent Baher Mohammed, kreeg drie jaar extra opgelegd vanwege afzonderlijke beschuldigingen van onder meer wapenbezit.

Netjes ontvluchtte Egypte begin dit jaar, omdat ze op de lijst van terreurverdachten bleek te staan. In totaal zijn twintig journalisten aangeklaagd: zestien Egyptenaren, een Australiër, twee Britten en een Nederlander. Allemaal zouden zij hulp hebben geboden aan “terroristen”, waarmee aan de Moslimbroederschap van Mohammed Morsi wordt gerefereerd. Sinds Morsi is afgezet, worden aanhangers van zijn partij vervolgd. In april zijn honderden Moslimbroeders ter dood veroordeeld.

‘Geen enkel bewijs’

Volgens onze correspondent Gert van Langendonck is er in deze “belachelijke zaak” geen enkel bewijs tegen de journalisten, zo meldt hij op Twitter. Bovendien was Egypte niet het werkveld van de Australische Peter Greste, een van de veroordeelde Al-Jazeera journalisten.

Twitter avatar gert_lang_ Gert Van Langendonck Any hope that the judge would be fair and throw out the prosecutor’s ridiculous case has just faded #AJtrial
Twitter avatar gert_lang_ Gert Van Langendonck This verdict comes at the end of a trial during which not a shred of evidence was produced #AJTrial
Twitter avatar gert_lang_ Gert Van Langendonck Peter didn’t even know Egypt; he was just covering for the holidays when arrested RT @ForeignCorresp: “Peter Greste hits the cage”

Greste, die net als de andere veroordeelden bij eerdere zittingen tot schok van zijn familie in een kooi verscheen, heeft eerder van zich laten horen. Hij zei dat de omstandigheden in de gevangenis “psychisch ondraaglijk” zijn. Toen hij begin dit jaar werd vastgezet schreef hij: “De gevangenissen zitten overvol met mensen die zich hebben verzet tegen de overheid”.

Egyptische ambassadeur ontboden

Minister Timmermans heeft als reactie op de veroordeling van Netjes de Egyptische ambassadeur ontboden. Dat meldt persbureau Novum. Timmermans zegt “zeer teleurgesteld” te zijn in het vonnis. Hij wijst erop dat Netjes zich tijdens het proces niet mocht laten bijstaan door haar advocaten, omdat zij niet in Egypte was. Ook zou de rechter nooit op haar specifieke zaak zijn ingegaan.

“Nederland neemt deze zaak hoog op. Ik heb de Egyptische ambassadeur op het ministerie ontboden en zal de zaak vandaag in Luxemburg bespreken met mijn EU-collega’s. Aan de minimumvereisten voor een eerlijke rechtsgang is niet voldaan.”

Ook een aantal Kamerleden heeft op het vonnis gereageerd:

Twitter avatar HanTenBroeke Han ten Broeke Juiste actie Timmermans. Ook dat ‘ie opbrengt in Raad in Luxemburg. Ik hoor morgen graag van Nld regering wat/hoe? http://t.co/4ADfFRzi5i

Twitter avatar swsjoerdsma Sjoerd W. Sjoerdsma Onthutsende uitspraak: journalist Rena Netjes krijgt 10 jr gevangenisstraf. Benieuwd hoe de Egyptische ambassadeur dit uitlegt…

Australische regering wil dat vonnis ongedaan wordt gemaakt

De Australische regering laat weten “gechoqueerd” te zijn door het vonnis. Minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop laat nieuwszender ABC24 weten dat Australië de Egyptische regering gaat vragen of zij de veroordeling van de Australische Al-Jazeera-journalist Peter Greste ongedaan kan maken. De familie van Greste is volgens Bishop “volkomen uit het veld geslagen”. Ze beraden zich over wat hun nu te doen staat en overwegen hoger beroep.

Ook de Britse regering heeft de ambassadeur ontboden in reactie op het vonnis.

Twitter avatar WilliamJHague William Hague #Egypt should review unacceptable sentences against Egyptian and international journalists and show commitment to freedom of the press

Al-Jazeera in een verklaring:

“The three have now been held for 176 days on charges that Al Jazeera strongly denies. Al Jazeera stands by its reporting from Egypt and continues to demand the release of its journalists.”