Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Johannatje heeft in bedt gekakt en 50.000 oude liederen nu online

Vergeten volksliederen, marktzangen en psalmen. Stoute liedjes met namen als Johannatje heeft in bedt gekakt en Francijntje heeft een poep gelost. Sinds een paar dagen staan vijftigduizend Nederlandse liedteksten van voor 1900 online op liederenbank.nl.

Aan de ontsluiting van dit fascinerende deel van de Nederlandse cultuurhistorie ging vijf jaar digitalisering vooraf. Daarbij werden de sites van de Nederlandse Liederenbank van het Meertens Instituut en de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren aan elkaar gekoppeld. Een hele klus, legt musicoloog Louis Grijp vandaag uit in NRC Handelsblad. Om een voorbeeld te noemen:

“Voor de automatische koppeling is het problematisch als in de tekst staat ‘Gloria!’, maar onder de noten ‘Glo-o-o-r-i-a!’.”

Louis Grijp is hoogleraar liedcultuur in Utrecht en “de verpersoonlijking van de oude liedkunst in ons land”, zo is te lezen in NRC. Met het ensemble Camerata Trajectina waarvan hij leider/luitist is, vertolkt hij al vier decennia de Nederlandse liedkunst.

Bekijk ook het optreden van Louis Grijp en zanger in Vrije Geluiden met het oude lied Och haesje men schat:

In de online liederenbank staan niet alleen teksten, maar ook melodieën. En - niet te vergeten- de literaire canon van het Nederlandse lied, met audio. Met bijvoorbeeld het Wilhelmus en de middeleeuwse ballade Het daghet inden oosten.

Voor Grijp zijn de teksten onder meer interessant omdat ze betrekking hebben op allerlei facetten van het dagelijks leven in vroeger tijden, zegt hij in NRC.

“Om te lezen zijn ze misschien niet zo literair, gezongen op bijna altijd goede muziek hebben ze overtuigingskracht, zijn ze genietbaar, mooi en ontroerend.”

Lees ook: Lieve, vrome en vieze liedjes uit de Lage Landen (€)