Economie

Het zakenhart van Tokio wacht op de volgende stap in Abenomics

Foto Reuters

Het overkomt niet elke wereldleider: een economisch programma naar je vernoemd krijgen. De Japanse premier Shinzo Abe die eind 2012 (voor de tweede keer) werd gekozen tot leider staat wereldwijd bekend vanwege zijn ‘Abenomics’. Een radicaal economisch program waarbij de centrale bank in wezen grote hoeveelheden geld drukt, en de overheid grote sommen geld uitgeeft om het dalen van de prijzen in Japan te stoppen, de economie aan te jagen en en passant de yen te verzwakken. Dit alles is tot nog toe redelijk succesvol.

Het nieuwste plan van Abe is om binnen vijf jaar de hoge vennootschapsbelasting van 35 procent in stappen te verlagen naar onder de dertig procent. Japanse bedrijven kunnen niet wachten, zo blijkt uit onderzoek van Reuters onder 400 grote bedrijven.