Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Spekman hekelt ‘moestuin-uitspraken’ PvdA-genoot Klijnsma

Hans Spekman tijdens een PvdA-partijcongres.
Hans Spekman tijdens een PvdA-partijcongres. Foto ANP / Remko de Waal

PvdA-voorzitter Hans Spekman is niet blij met uitspraken van staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) over pensioenen in Nederland. Hij vindt het ongevraagde advies aan Nederlanders om een moestuin te nemen als aanvullend pensioen “stom van haar”. Dat zei hij vanmiddag in het Utrechtse debatprogramma Limes030.

Spekman reageerde op een interview in het AD, waarin Klijnsma zei dat Nederlanders er goed aan doen om naast hun pensioen te kijken “naar andere vormen van oudedagsvoorziening”.

“Ik ken mensen met een moestuin, dat levert veel groente en fruit op. Of een eigen huis. Als de hypotheek is afbetaald kun je prima van de AOW leven.”

Het moestuinsocialisme

Spekman liet weten dat hij niet achter de uitspraken van zijn partijgenoot staat. “Mensen moeten niet afhankelijk zijn van een moestuin, dat is belachelijk”. Klijnsma kreeg na de publicatie van het interview gisteren al de nodige kritiek (en spot) te verduren. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt wil Klijnsma dinsdag naar het vragenuurtje in de Kamer roepen.

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt Klijnsma publiceert dus geen pensioenplan (voor 1200 miljard vermogen), maar wel een moestuinplan. Beetje de weg kwijt.
Twitter avatar CvanBrenk Corrie van Brenk Lees in #AD interview van Klijnsma over pensioen (vul t aan met een moestuin) wat een drama. Graag iemand met verstand van pensioenen.
Twitter avatar paululenbelt Paul Ulenbelt Ik ben alvast begonnen. Met Klijnsma’s #moestuinsocialisme http://t.co/YCbB9ghCDe
Twitter avatar JosSwartjes_SP Jos Swartjes Voor moestuinpensionadoos is dit een must vanaf morgen te koop bij tuinsland. http://t.co/qOCPuFu9sZ

Maar dat Spekman zo uitgesproken stelling nam tegen zijn partijgenoot, leverde hem ook kritiek op.

Twitter avatar FemkeHalsema Femke Halsema Dat Spekman Klijnsma onmiddellijk in de kou zet vind ik eigenlijk nog ‘stommer’ dan haar voorstel. #moestuin