Panamese autoriteiten organiseren morgen persconferentie

De lokale aanklager Betzaida Pitti, die het onderzoek naar de vermissing van Lisanne en Kris leidt, staat de pers te woord.
De lokale aanklager Betzaida Pitti, die het onderzoek naar de vermissing van Lisanne en Kris leidt, staat de pers te woord. Foto EPA / Marcelino Rosario

De autoriteiten in Panama houden morgen om 17.00 uur Nederlandse tijd een persconferentie over de vermiste Nederlandse vrouwen Lisanne Froon en Kris Kremers. Dat heeft een politiewoordvoerder bevestigd aan nrc.nl. Vermoedelijk wordt meer bekendgemaakt over de uitslag van het dna-onderzoek naar de menselijke resten die vorige week werden gevonden bij het plaatsje Boquete.

Dertig man van onder meer politie en justitie doorzochten vorige week het gebied aan de oever van de Rio Culebra waar op 13 juni de rugzak en persoonlijke bezittingen van de vrouwen werden gevonden. Bij de zoekactie werden botten en twee verschillende soorten schoenen aangetroffen. Mogelijk zijn die van Kris Kremers en Lisanne Froon. Daarna werd doorgezocht naar meer sporen, maar vandaag werd bekend dat de zoektocht is gestaakt.

Rugzak met verzekeringspasje

De vindplaats van de rugzak ligt op acht uur lopen van de plek waar de vrouwen voor het laatst werden gezien. In de tas zat onder meer 83 dollar, een verzekeringspasje, twee mobiele telefoons en kleren. De menselijke resten die daarna werden gevonden zijn in Panama-Stad onderzocht op overeenkomt met het dna van Froon en Kremers. Ook hun ouders hebben dna-materiaal afgestaan.

Kris Kremers (21) en Lisanne Froon (22) zijn sinds 1 april spoorloos. De vrouwen gingen wandelen in de jungle bij Boquete, maar zijn nooit teruggekeerd. Voor hun ouders begon de nachtmerrie op 2 april om 00.15 uur, zo is te lezen in een uitgebreid interview met NRC Handelsblad.

Diny en Peter [Froon] liggen net in bed als de telefoon gaat. Ze worden gebeld door een vrouw wiens naam je uitspreekt als Eilien. Diny Froon: “‘Do I speak with Lisanne’, zei ze. ‘We are searching for Lisanne.’ Maar ze is in Panama, zei ik. Het was een heel raar telefoontje. Wij zaten op de rand van het bed. Dan leg je de hoorn neer. Dat was Panama.”

Diny en Peter Froon waren nog nooit buiten Europa geweest. Hans en Roelie Kremers één keer eerder, in Peru. Daar werd de liefde van Kris voor het continent aangewakkerd.

In de huiskamer hangen grote ingelijste foto’s van die reis. Ook al hadden ze zelf nog niet veel reiservaring, echt zorgen maakten de ouders zich niet. Natuurlijk was het wel spannend, maar die meiden gingen op avontuur. Het zou hartstikke leuk gaan worden. En dat was het ook. Lisanne had eerst een beetje heimwee, maar in Boquete waren er leuke kinderen in het gastverblijf en de berichten die de ouders via WhatsApp en sms kregen waren positief.

De ouders van Kris en Lisanne deden op twee mei hun verhaal bij het televisieprogramma RTL Late Night:

Lees het hele interview uit de zaterdagkrant hier terug (€).