Alstom akkoord met overnamebod van General Electric

De Franse minister van Economische Zaken Arnaud eergisteren tijdens een persconferentie waarin hij duidelijk maakte het bod van General Electric te steunen, en een belang van twintig procent te willen in Alstom.
De Franse minister van Economische Zaken Arnaud eergisteren tijdens een persconferentie waarin hij duidelijk maakte het bod van General Electric te steunen, en een belang van twintig procent te willen in Alstom. Foto AFP

De raad van bestuur van energie- en transportconcern Alstom is unaniem akkoord gegaan met het overnamebod van General Electric (GE). Het gaat om een deal van zeventien miljard dollar (12,5 miljard euro). De aandeelhouders moeten nog akkoord gaan met de overeenkomst, zo schrijft persbureau AP vanochtend.

General Electric laat weten dat als aandeelhouders akkoord gaan met de overname, de deal volgend jaar rond moet zijn. De overeenkomst hangt af van de Franse overheid. Frankrijk wil een belang van 20 procent in Alstom en steunt het plan van GE om de energietak van Alstom in drie gelijkwaardige joint ventures onder te brengen. De Franse staat, die zich eerder dit jaar al inkocht bij PSA Peugeot Citroën, wordt zo de grootste aandeelhouder van Alstom, zei minister van Economie Arnaud Montebourg vrijdagavond tijdens een ingelaste persconferentie.

Al in april leek Alstom rond met GE over de eenvoudige verkoop van de gehele energietak van het bedrijf. De Franse regering vroeg toen om meer tijd om andere partijen een kans te bieden en te voorkomen dat zeggenschap over strategische onderdelen in buitenlandse handen zou vallen.

General Electric verhoogde donderdag wederom zijn bod op de Alstom-onderdelen in de hoop de Franse regering te kunnen overtuigen. Ook het Duitse bedrijf Siemens en een bedrijfstak van Mitsubishi waren uit op de deal met Alstom.

strikte voorwaarden

De samenwerking met GE is aan strikte voorwaarden gebonden “om de energie-onhankelijkheid, het creëren van werkgelegenheid en behoud van beslissingscentra in Frankrijk te garanderen”, zei Montebourg eergisteren. Dat betekent concreet dat de hoofdkantoren van de verschillende joint ventures in Frankrijk blijven en door Fransen geleid worden. In het bedrijfsonderdeel dat zich bezighoudt met stoomturbines voor nucleaire energie zou de Franse staat een vetorecht krijgen.

Om GE onder druk te zetten zei de minister gebruik te hebben gemaakt van een nieuwe spoedwet die de Franse staat de mogelijkheid geeft praktisch iedere buitenlandse overname te blokkeren. Premier Manuel Valls sprak van een “overwinning voor Alstom, onze industrie en Frankrijk”.