Erik Staal vraagt rechtbank banken te dagvaarden

Oud-bestuurder Erik Staal wil de banken dagvaarden die woningcorporatie Vestia risicovolle financiële producten verkochten. Dat heeft de advocaat van Staal gisteren gezegd. Met de dagvaarding wil Staal zichzelf verweren tegen een aanklacht van het nieuwe bestuur van Vestia.

Vestia ging in 2012 bijna failliet door speculatie met exotische renteverzekeringen (derivaten). De grootste corporatie van Nederland schikte met de banken voor 2,1 miljard euro om de contracten te ontbinden. Vestia heeft zowel Staal als oud-kasbeheerder Marcel de V. aansprakelijk gesteld voor deze schade van 2,1 miljard euro. Maar Vestia voert tegen banken vooralsnog geen procedures, omdat deze zeer complex zijn en de banken dan meer geld kunnen eisen van Vestia.

Verschillende banken hebben Vestia producten verkocht die niet passend zijn voor een corporatie, zeiden deskundigen deze week tijdens de parlementaire enquête.

Vestia kon bezwaar aantekenen tegen het dagvaarden van de banken. De corporatie heeft echter alleen bezwaar gemaakt tegen het dagvaarden van ING en BNG Bank, omdat Vestia die banken niet aansprakelijk acht voor de derivatenschade. Maar Vestia heeft géén bezwaar gemaakt tegen het dagvaarden van ABN Amro en de Rabobank en buitenlandse banken waaronder de Deutsche Bank, het Britse Barclays en het Amerikaanse JP Morgan. Het is nu aan de rechtbank om te besluiten of de banken zich alsnog publiekelijk moeten verantwoorden voor hun rol in de affaire.