Van Nellefabriek Rotterdam op werelderfgoedlijst

De Van Nellefabriek wordt werelderfgoed. Nederland kent nu tien werelderfgoederen.
De Van Nellefabriek wordt werelderfgoed. Nederland kent nu tien werelderfgoederen. Foto ANP/ Jerry Lampen

Nederland heeft zijn tiende werelderfgoed erbij. De Van Nellefabriek in Rotterdam komt op de lijst van Unesco te staan, heeft het Werelderfgoedcomité tijdens een vergadering in Qatar besloten.

Volgens de organisatie heeft de fabriek een “enorme impact gehad op de ontwikkeling van de moderne architectuur in Europa en elders ter wereld”:

“Het is echter niet alleen zijn architecturale stijl, maar ook zijn antwoord op de maatschappelijke uitdagingen die er zijn, wat de Van Nellefabriek speciaal maakt.”

Verder noemt Unesco de fabriek een “icoon van het Nederlandse modernisme” en van “grote socio-historische waarde”.

Bijzonder vanwege bedrijvigheid

“Licht, lucht en ruimte” wilde de Rotterdamse ondernemer Cees van Leeuw toen hij in de jaren twintig van de vorige eeuw opdracht gaf voor de bouw, schrijft NRC-redacteur Wim Brummelman maandag over de fabriek:

“En ‘licht, lucht en ruimte’ was wat de gelijkgezinde architecten Jan Brinkman en Leen van der Vlugt creëerden, op een opgespoten stuk grond in de Spaanse Polder, grenzend aan de Delfshavense Schie.”

De plek op de werelderfgoedlijst is volgens Brummelman extra bijzonder vanwege de economische bedrijvigheid die er nu in het pand plaatsvindt. In het pand huizen nu tientallen bedrijven en delen van de koffiebranderij zijn ingericht als evenementenruimte:

“Op de Unesco-lijst staan overwegend cultuurgoederen in openbaar bezit, de Van Nellefabriek is een commerciële onderneming in particuliere handen. 463 beleggers die veertien jaar geleden participaties (à 50.000 gulden per stuk) namen, mogen zich nu de trotse eigenaren noemen van een industrieel werelderfgoed.”

Aboutaleb: een geschenk

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, in Qatar aanwezig, noemt de uitverkiezing in een reactie een “geschenk voor alle generaties na ons”, schrijft persbureau Novum:

“Rotterdam is onbetwist dé architectuurstad van Nederland. Ik ben dan ook ontzettend trots op onze nieuwe én historische iconen. De Van Nellefabriek is een van die iconen, Een gebouw, uniek voor zijn tijd in materiaal en vorm, en vanuit sociaal oogpunt zijn tijd ver vooruit.”

Deze Nederlandse erfgoederen staan nu op de werelderfgoedlijst van Unesco:

  • Schokland en omgeving (1995)
  • Waterlinie Amsterdam (Stelling van Amsterdam) (1996)
  • Molens bij Kinderdijk/Elshout (1997)
  • Historisch gebied van Willemstad, binnenstad en haven, Curaçao (1997)
  • Ir. D.F. Woudagemaal (1998)
  • Droogmakerij de Beemster (1999)
  • Rietveld Schröderhuis (2000)
  • Waddenzee (gedeeltelijk in Duitsland) (2009)
  • Zeventiende-eeuwse grachtengordel van Amsterdam binnen de Singelgracht (2010)
  • Van Nellefabriek (2014)

Foto ANP/ Jerry Lampen