Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Pedoseksueel Sytze van der V. woedend op gemeente Amersfoort

Een politieagent voor het appartementencomplex waar de veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. woont. Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort informeert bewoners van het complex over hun medebewoner. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Pedoseksueel Sytze van der V. (66) is woedend op de gemeente Amersfoort, omdat de burgemeester hem zou proberen te dwingen een andere woning te zoeken. Dit zegt hij vandaag tegen NRC Handelsblad.

Vanmiddag maakte burgemeester Lucas Bolsius (CDA) van Amersfoort bekend dat Sytze van der V. een woning heeft gevonden in de stad. Van der V. werd in 2009 veroordeeld tot drie jaar cel voor misbruik van jongens in Eindhoven. Bolsius wil dat Van der V. elders gaat wonen, onder meer omdat hij nu boven een kinderdagverblijf woont. Van der V.:

“Dat heeft er niets mee te maken. Er zitten daar baby’s en peuters. Dat is niet mijn puberdoelgroep.”

Sytze van der V. kwam vorig jaar vrij, en sindsdien is zijn huisvesting een probleem. Burgemeester Rob van Gijzel (PvdA) van Eindhoven legde hem een gebiedsverbod op, waarna Van der V. rondzwierf en in daklozenopvang en bungalowparken woonde. In april weigerde een woningcorporatie in Zeist nog om Van der V. te huisvesten in een seniorenwoning, omdat deze in een kinderrijke buurt zou staan.

‘Mensen met strafblad moeten leven weer kunnen opbouwen’

Een Amersfoortse woningcorporatie heeft in mei namens het stadsbestuur een huisvestingsvergunning verleend aan Van der V. Burgemeester Bolsius vindt in principe ook dat Van der V. in zijn stad moet kunnen wonen:

Hij is veroordeeld geweest en heeft zijn straf uitgezeten. Ik vind dat mensen met een strafblad de mogelijkheid moeten hebben weer een leven op te bouwen.”

Toch heeft het stadsbestuur Van der V. vanaf het begin verzocht te verhuizen, vanwege de aanwezigheid van het kinderdagverblijf. Vier woningen die werden voorgesteld, beantwoorden echter niet aan de wensen van Sytze van der V. De appartementen zijn kleiner en minder modern. Van der V.:

“Ik heb nu fantastisch uitzicht, dat was daar niet het geval. En de flat waar ik nu woon heeft energielabel A. De andere huizen hadden label D. Dat scheelt me duizend euro per jaar aan extra energie.”

Vaker ophef over ex-gedetineerden

Er is de laatste tijd vaker ophef geweest over ex-gedetineerden die terugkeren in de maatschappij. Vorige week belegde de burgemeester van Apeldoorn een bewonersbijeenkomst, nadat hij bekendmaakte dat Volkert van der G. – de moordenaar van Pim Fortuyn – in het centrum van zijn stad was komen wonen. Eerder dit jaar werd bekend dat Benno L., de zwemleraar die werd veroordeeld voor ontucht met kinderen, in Leiden was komen wonen. Zijn flat werd omsingeld door een woedende menigte.

Daar is Sytze van der V. ook bang voor:

“Dat mijn woonplaats bekend is, zal emotie oproepen. Kijk maar naar Benno L., dat werd ook een volksoproer. Ik vraag me ook af wat er nu met het kinderdagverblijf gaat gebeuren. Ouders zullen nu wel zeggen; mijn kind loopt daar gevaar. Dat is niet zo, want zoals ik al zei is dit niet mijn doelgroep, maar mensen zijn niet altijd geïnteresseerd in de waarheid.”

Burgemeester Bolsius wist al in mei dat de pedoseksueel in zijn gemeente was komen wonen. Naar eigen zeggen voelt hij zich nu vrij dit openbaar te maken, omdat Van der V. zijn woonplaats zélf bekendgemaakt zou hebben aan de pers. Dat is volgens de zedendelinquent niet waar:

“Hij liegt tegen de muren op. Ik heb een brief van de burgemeester gisteren online gezet, maar de woonplaats steeds doorgestreept. Dat de burgemeester mijn woonplaats bekendmaakt zie ik als drukmiddel om me weg te krijgen.”

Burgemeester: enige instrument dat ik heb is overtuigingskracht

Bolsius wil niet ingaan op individuele uitspraken van Van der V.:

Feit is dat hij zelf de media heeft geïnformeerd met traceerbare informatie over waar hij woont. Bovendien werd mij deze week helder dat hij niet op ons verzoek wilde ingaan om te verhuizen. Ik vind dat ik daarom de verantwoordelijkheid heb de directe omgeving te informeren. Er zit namelijk niet alleen een kinderdagverblijf, maar ook een buitenschoolse opvang en een voorziening voor kwetsbare jongeren in de buurt.”

Aan de vrijlating van Van der V. zijn geen voorwaarden verbonden. Hij mag in Amersfoort wonen, de gemeente kan hem niet uit zijn huis zetten. Bolsius:

“Het enige instrument dat ik heb is overtuigingskracht. Dat heb ik ingezet, maar hij wil niet bewegen. Dat is zijn afweging. Ik kan daar juridisch verder niets tegen doen.”

Vanmiddag worden bewoners van het appartementencomplex geïnformeerd over de komst van Sytze van der V.