Store in stijl

Blikken servies en regenjassen in de pop-upstore van Felix &Foam.

Frame Store, tijdelijke winkel op de bovenverdieping van het failliete Felix Meritis in Amsterdam
Frame Store, tijdelijke winkel op de bovenverdieping van het failliete Felix Meritis in Amsterdam

Uit faillissementen kunnen mooie dingen voortkomen. In februari legde cultureel centrum Felix Meritis in Amsterdam het loodje. De gemeente kocht het uit 1788 daterende pand aan de Keizersgracht. Plannen voor een danscentrum stuitten op bezwaren van de Amsterdamse Kunstraad. Daarop besloot de gemeente het pand door te verkopen. Omdat dat pas in oktober kon, vroeg Carolien Gehrels, de wethouder van Cultuur, aan Marloes Krijnen, directeur van het fotografiemuseum Foam, of ze niet voor zes maanden een oplossing kon bedenken die recht deed aan de historie van dit kunstpand.

Dat was de goede vraag aan de goede persoon. Marloes Krijnen, ook de organisator van de fotografiebeurs Unseen, is een van de daadkrachtigste cultureel ondernemers van Nederland. Bliksemsnel reanimeerde zij Felix Meritis tot Felix &Foam, een bruisende cultuurtempel waar alle dagen iets te beleven valt. Dit weekend bijvoorbeeld Photo Town en Graphic Town, twee markten waar jonge fotografen en grafici hun werk te koop aanbieden (vanaf 25 euro).

In de voormalige foyer kwam een pop-uprestaurant (door Ronald Hoeben in Lux onlangs met een 8 gewaardeerd), Foam opende zelf een fotografiewinkel, er is een fantastische tentoonstellingszaal, een videoruimte en uitgeverij Frame opende een boekwinkel en een designstore.

De Frame Store, gevestigd in een monumentale ruimte op een van de bovenverdiepingen, is misschien wel de mooiste winkel van Nederland. De hoge ruimte met zijn achttiende-eeuwse interieur is van zichzelf al schitterend. Architectenbureau i29, dat het interieur van de pop-upstore ontwierp, kwam met een even simpele als briljante vondst. Alle meubels, eenvoudige houten blokken, werden beplakt met spiegelglas. De spiegelblokken maken de sfeervolle ruimte nóg sfeervoller.

Het winkelaanbod, een eclectische mix van mode, design en kunst, is van een even hoog niveau als de aankleding. De Marc Newson-kledinglijn van G-Star, het sensuele ondergoed van La Fille d’O, de oerdegelijke Zweedse regenjassen van Stutterheim (vanaf 225 euro), de instappers van gevlochten leer van Rivieras (79 euro), het krankzinnige blikken servies van Toiletpaper (een beker met een gootsteenontstopper erop voor 19,95 euro), en een verdraaid handige nylon perhaps bag, opgevouwen kleiner dan een pakje sigaretten, loeisterk en met hippe prints (8,90 euro).

Haast u, want eind september sluit Felix &Foam onherroepelijk de deuren.