Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Ruim 400 drones VS sinds 2001 neergestort en dat leverde gevaar op’

Een drone van het Amerikaanse leger.
Een drone van het Amerikaanse leger. Foto AP

Sinds 2001 zijn er meer dan vierhonderd drones van het Amerikaanse leger ergens ter wereld neergestort. Daardoor werd dan wel niemand gedood, maar dat had zomaar anders kunnen zijn, blijkt uit grootschalig onderzoek van The Washington Post.

De krant bekeek ruim 50.000 pagina’s aan onderzoeksrapporten na ongelukken. Volgens de krant laten de resultaten zien dat er gevaren schuilen achter het openstellen van het Amerikaanse luchtruim voor drones, iets wat vanaf volgend jaar werkelijkheid zal worden.

Mechanische problemen, menselijke fouten

Sinds het begin van de oorlogen in Afghanistan en Irak hebben drones te maken gehad met allerlei soorten problemen, van mechanische storingen tot slecht weer en menselijke fouten. Ze vielen op huizen, boerderijen, snelwegen, in het water en in een enkel geval zelfs op een transportvliegtuig van de luchtmacht, dat op dat moment in de lucht vloog.

Van de ruim 400 ongelukken tussen 11 september 2001 en december 2013 vielen er volgens de Amerikaanse krant 194 in de zwaarste categorie: ongelukken die de drone verwoestten of voor ten minste twee miljoen dollar aan schade veroorzaakten. De meeste van de ongelukken vonden plaats in oorlogsgebieden, maar tientallen zijn ook verwoest in de VS tijdens tests en trainingen die verkeerd liepen.