Egyptische rechtbank bevestigt doodstraf leider Moslimbroederschap

Mohammed Badie (midden), leider van de Moslimbroederschap, in de rechtbank in april. Rechts naast hem vooraanstaand lid Salah Soltan.
Mohammed Badie (midden), leider van de Moslimbroederschap, in de rechtbank in april. Rechts naast hem vooraanstaand lid Salah Soltan. Foto AP/ Mohammed Abu Zaid

Een rechtbank in de Egyptische hoofdstad Kairo heeft het doodvonnis tegen Moslimbroederschap-leider Mohammed Badie en bijna 200 van zijn aanhangers - aantallen variëren volgens persbureau AP van 182 tot 197 - bevestigd.

De bevestiging volgde op een veroordeling tijdens een massaproces in april. Toen werden er 683 leden van de Moslimbroederschap, onder wie dus leider Badie, ter dood veroordeeld. Vervolgens stuurde de rechtbank de zaak ter beoordeling door naar de moefti, de hoogste religieuze autoriteit. Die zag geen probleem met het vonnis.

Betekent dit dat de bijna 200 ook daadwerkelijk zullen worden gedood? Nee, niet meteen. Dit vormt volgens persbureau Reuters een eerste stap. Volgens advocaten kan het vonnis nog herroepen worden na hoger beroep, schrijft AP.

Bestormingen Minya

Het massaproces waarover het hier gaat, heeft betrekking op de bestorming van politiebureaus, de moord op een politieagent en de poging tot moord op politiemensen op 14 augustus vorig jaar in de stad Minya. Op die dag werd een protestactie van aanhangers van de afgezette president Morsi in Kairo gewelddadig afgebroken, waarbij honderden doden vielen. Zijn aanhangers in Opper-Egypte, waar hij veel steun geniet, reageerden door politiebureaus en kerken aan te vallen.