Nieuwe partij Van Klaveren en Bontes heet Voor Nederland

Ze waren het maar kort, maar blijven niet de fractie Bontes/Van Klaveren. Ex-PVV’ers Joram van Klaveren en Louis Bontes komen met een nieuwe partij, en die gaat Voor Nederland (VNL) heten, zo maken ze vandaag in De Telegraaf bekend en op hun nieuwe website. Het wordt een partij voor mensen die de VVD te slap vinden, de PVV te radicaal.

Joram van Klaveren (links) en Louis Bontes tijdens een vragenuurtje in de Tweede Kamer op 13 mei.
Joram van Klaveren (links) en Louis Bontes tijdens een vragenuurtje in de Tweede Kamer op 13 mei. Foto ANP/ Martijn Beekman

Ze waren het maar kort, maar blijven niet de fractie Bontes/Van Klaveren. Ex-PVV’ers Joram van Klaveren en Louis Bontes komen met een nieuwe partij, en die gaat Voor Nederland (VNL) heten, zo maken ze vandaag in De Telegraaf bekend en op hun nieuwe website. Het wordt een partij voor mensen die de VVD te slap vinden, de PVV te radicaal.

Vandaag presenteren ze hun plannen, zo meldt de krant. Van Klaveren benadrukt dat de partij niet op alle issues links van de PVV zal gaan zitten:

“Als je kijkt naar het sociaal-economische verhaal van de PVV, de zorgplannen, het niet snijden in uitkeringen, het tegenhouden van flexibilisering van de arbeidsmarkt. Dat soort zaken zul je bij ons niet zien.”

Enkele punten uit hun partijprogramma: 45 miljard euro snijden in overheidsuitgaven, vooral wat betreft de zorg en de sociale zekerheid, een vlaktaks van 22 procent, een lager btw-tarief en een lagere winstbelasting voor bedrijven. Wat wel in de geest van de PVV blijft: een streng immigratiebeleid.

Eerst Bontes, later Van Klaveren weg bij PVV

Bontes was van de twee de eerste die bij de PVV vertrok. Hij werd vorig jaar oktober uit de fractie gezet. Kort daarvoor stapte hij al op uit het fractiebestuur en uitte hij in een interview met NRC Handelsblad ferme kritiek op de gang van zaken binnen de fractie. Zo vond hij het onjuist dat Wilders in de partij alle macht heeft:

“Ik vind het principieel onjuist dat één man de totale macht heeft. [...] Over wezenlijke dingen wordt bij ons nooit gesproken. Hoe zien we de toekomst, hoe besluiten we dingen?”

Ook noemde Bontes de partij “geen prettige omgeving” en hield hij rekening met een vertrek:

“Ik ben niet naïef. Dit kan mijn Waterloo worden. Ik stap zelf niet op. Maar ze kunnen me uit de fractie trappen. Ik ben mentaal op alles voorbereid.”

Bontes zat sindsdien al in de Kamer als eenmansfractie.

Van Klaveren vertrok mede vanwege de omstreden Marokkanenopmerkingen van Wilders. Wilders liet onder andere een groep aanwezigen tijdens een bijeenkomst na de gemeenteraadsverkiezingen ‘minder, minder’ scanderen nadat hij ze vroeg of ze meer of minder Marokkanen in Nederland wilden. Vervolgens zei hij dat dat geregeld kon worden.

Het was niet de enige reden voor Van Klaverens opstappen. Hij vond de weg die de PVV bewandelde “vruchteloos”. Volgens René Moerland, chef van onze politieke redactie, was er al langere tijd onvrede bij Van Klaveren:

“Hij wilde zijn eigen rechtse partij oprichten en zei in NRC onder andere dat hij ontevreden was over enkele andere fractieleden, onder wie Martin Bosma. Die noemde hij “heel erg lui”. Dat zal ook niet bevorderlijk zijn geweest voor zijn positie. Wat er nu precies speelde, is onduidelijk. Deze beslissing past bij het verhaal van een man die met zijn eigen partij bezig was.”