Het allerlaatste grote concert van Thé Lau en The Scene - ‘muziek die blijft’

Thé Lau tijdens het afscheidsconcert in de Amsterdamse Heineken Music Hall.
Thé Lau tijdens het afscheidsconcert in de Amsterdamse Heineken Music Hall. Foto ANP/ Remko de Waal

Nog één keer schitterde Thé Lau. Nog één keer Blauw, nog één keer Iedereen is van de wereld. Nog één keer een verstommend applaus voor de frontman van nederpopband The Scene, voor de man die ongeneeslijk ziek is en niet lang meer te leven heeft. Het allerlaatste concert, in het Brusselse Ancienne Belgique, was hier eerder live te volgen.

Het was een indrukwekkend concert, net als een paar dagen eerder het afscheidsconcert in de Amsterdamse HMH dat was.

Twitter avatar thomasdeveen Thomas de Veen Hoe Ancienne Belgique ‘Iedereen is van de wereld’ van Thé Lau overnam: schitterend. Muziek die blijft.

Net als bij eerdere afscheidsconcerten van Lau raakte het publiek de zanger met een minutenlang applaus. Hij sprak het publiek na een paar nummers toe:

“Er is me meerdere keren gevraagd waarom Brussel is gekozen voor het laatste optreden. Ook is me gevraagd hoe ik me zou voelen. Dan zei ik: niks bijzonders, gewoon optreden. Maar ik ben me zeer bewust dat dit inderdaad de laatste keer is dat ik met mijn familie van The Scene optreed.”

Vervolgens grapte Lau, die keelkanker heeft en is uitbehandeld, dat hij niet voor Brussel had gekozen, maar dat de Belgische hoofdstad voor hem had gekozen.

Opnieuw veel gastartiesten bij optreden

Lau nam dinsdag al afscheid van het Nederlandse publiek. In een uitverkochte Heineken Music Hall speelde hij nog een keer hits als Iedereen Is van de Wereld, Blauw en Open voor zijn Nederlandse aanhang. Vandaag kregen de Belgen die nummers voor het laatst live te horen.

Ook dit keer nodigde The Scene gastartiesten uit op het podium. Stef Kamil Carlens, Arno Hintjes en Maria de Fátima traden in Brussel op met Lau. De Fátima was ook in Amsterdam van de partij.

Net als bij de eerdere afscheidsconcerten in Amsterdam, Antwerpen en op Pinkpop vormde Iedereen Is van de Wereld het hoogtepunt. Ook in Brussel werd Lau minutenlang toegezongen door het publiek. Dat raakte de zanger ook dit keer. Tijdens Pinkpop hield Lau het begin deze maand niet droog. Hij zei na afloop over zijn emoties:

“Dat is niet echt professioneel, maar ik was er wel blij mee.”

Nog vol energie in HMH

Van Nederland nam hij dus al eerder muzikaal afscheid, afgelopen dinsdag in de Amsterdamse HMH. Dat had Paradiso moeten zijn, maar het concert was daar veel te snel uitverkocht. Het werd een heel emotionele avond, vol met gastoptredens, maar vooral een die in het teken stond van een zanger die, voor iemand die zo ziek is, nog blaakte van de energie. Onze recensent Jan Vollaard deelde het maximale aantal van vijf ballen uit (€). Het klonk eigenlijk niet als een slotakkoord:

“De grote ontlading kwam bij Iedereen is van de wereld, het nummer dat al onsterfelijk is nu we het Thé Lau zelf nog kunnen horen zingen. En daar was weer de als een kind in een snoepwinkel rondspringende Paskal Jakobsen, die bij Bløf nog nooit zo ongeremd tekeerging. Het zijn de teksten van Thé Lau die The Scene uniek maken in de Nederlandse pophistorie, maar ook het soepele samenspel en de soulvolle cadans van de muziek. Hoewel dit het laatste grote concert was, werd er gezinspeeld op kleinere evenementen waarbij Thé Lau nog te horen zal zijn, als zijn gezondheid het toelaat.”

‘Iedereen is van de wereld’ in de HMH:

The Scene stond ook op Pinkpop dit jaar. Bekijk het hele optreden terug. Hier alvast de uitvoering van Blauw:

Lees ook: ‘Ik heb nooit gedacht: waarom ik?’ Een interview van Jan Vollaard met Thé Lau uit nrc.next. Abonnees lezen het stuk gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.
Lees (en bekijk) ook: RTL Late Night brengt ode aan Thé Lau.