Het weekend van Wolter Kroes

Nu Oranje wél goed speelt, rinkelt de telefoon van zanger Wolter Kroes (45) steeds vaker. „Als ze zo doorgaan krijgt Woltertje Kroes het heel erg druk.

foto anp
foto anp

Wolter Kroes is ook maar een mens, zegt hij aan de telefoon. „Ik ben niet anders dan iemand anders.” Dat kan natuurlijk niemand ontkennen. Toch gaat bekend zijn bijna niemand zo makkelijk af als Kroes. Hij is een man van het volk, altijd al geweest. „Dat moet je ook uitstralen naar de mensen.”

De zanger is van het type bekende Nederlander dat het helemaal niet erg vindt om tijdens een dagje pretpark met het gezin handtekeningen uit te delen in plaats van in de achtbaan te zitten. Of tussen de zes optredens in een weekend eindeloos op de foto te gaan met het publiek. Hoort erbij.

Kroes mag dan voetbalzanger pur sang zijn, het oranjegevoel kwam dit jaar maar langzaam op gang. Met zo weinig vertrouwen in het Nederlandse elftal was er geen organisatie die het een goed idee leek om een groot feest te organiseren. Nu Oranje het wél goed doet, rinkelt Kroes’ telefoon steeds vaker. Nog even en alle grote oranjefeesten hangen aan de lijn. „Als ze zo doorgaan krijgt Woltertje Kroes het heel erg druk.”

Net nog, zegt hij, had hij een interview bij 100% NL. „Ik ben altijd bezig met de media. Als jij de telefoon ophangt heb ik alweer op Twitter gezet dat ik net een interview voor de krant heb gehad.”

Even voor de duidelijkheid. Artiesten met de status van Wolter Kroes hebben geen voetbaltoernooi meer nodig om het hele weekend op het podium te staan. ‘Viva Hollandia’ uit 2008 is slechts een van de „twintig of dertig” hits waarmee hij in de hitlijsten heeft gestaan. Wij noemen in onwillekeurige volgorde: ‘Ik heb de hele nacht liggen dromen’, ‘Het is niet normaal’, en niet te vergeten zijn doorbraak: ‘Laat me los’.

Kroes heeft het eigenlijk al vijfentwintig jaar heel erg druk. Al heeft ‘Viva Hollandia’ hem wel heel wat gebracht. Sinds die hit wordt hij als voetbalzanger zelfs „in een adem genoemd” met zijn grote held André Hazes. „Dat is voor mij een grote eer.”

Door dat succes ligt de lat nu hoog. „Je kunt niet met een stom liedje aankomen.” Nee, met een slap liedje zou hij keihard afgerekend worden. Gelukkig wordt zijn nieuwe single ‘Oranje (Kom Op En) Verover’ goed ontvangen „in het Hilversumse”. „Al neem je in je achterhoofd altijd mee dat je het succes van ‘Viva Hollandia’ nooit meer kunt overtreffen.”

Ten slotte probeert Kroes nog een voetbalvoorspelling voor maandag te geven. „Chili is een knap lastige tegenstander. Het is een vurig volkje. Maar ja, dat is Spanje ook.”

Daarna: „Ik durf eigenlijk helemaal geen voorspelling te geven.”