Gehoorzame krachtpatser

Het CHIO in Rotterdam brengt de beste ruiters en paarden bij elkaar. Tot en met zondag voor de 66ste maal. Een van de amazones is Danielle van Mierlo.

Het handje is van Danielle van Mierlo. En als je goed kijkt dan zie je de afdruk van de teugels nog over haar knokkels lopen. Het krachtsverschil is dan ook indrukwekkend. Maar toch zal haar paard dit weekend feilloos reageren op de kleinste aanwijzing van Van Mierlo (1989) tijdens het Concours Hippique International Officiel – met 66 jaar het oudste topsportevenement van Rotterdam.

De reus Ucento (2001) lijkt er doodkalm het zijne van te denken. Hij is een krachtpatser; aan moederskant gutst er uitsluitend tuigpaardenbloed door zijn aderen. Op de een of andere manier slagen paarden er altijd in de indruk te wekken dat zij hun mensenbaasjes een enorme gunst verlenen door mee te doen aan alle gekke dingen die er voor ze worden bedacht. Als een ouder die uit goeiigheid zijn peuter vergezelt in het plantsoen: „Wil jij diagonaal door de zandbak, liefje? Dan gaan we toch diagonaal door de zandbak?”

Dat is allemaal show: met paarden en amazones is het als met ouders en kinderen. Niemand kan het kleine handje weerstaan.

Tekst Arjen Fortuin Foto Bastiaan Heus