De Oranje-factor

Collega de Vos doet vandaag in peultjes en asperges. Groener kan het bijna niet. Grüner Veltliner ligt voor de hand. En dat zou ook een uitstekende keuze zijn geweest, ware het niet

dat door de sinaasappel het licht net op oranje sprong. En dan wil veel van dit Oostenrijkse wit nog wel eens kortaf worden.

Op zoek naar wel het frisse, maar met een tropische touch.

Geen Grüner. Of kan het toch? Recentelijk proefde ik van Weingut Hiedler (geen grappen over die naam s.v.p.) hun Grüner Veltliner ‘Löss’ 2012 uit Niederösterreich (Imperial Wijnkoperij: € 12,60).

Geel fruit in plaats van nerveuze doperwtjes en hittepetitcitrus zoals ik die vaak tegenkom.

Geen zuren met kuren maar blommig, bloesend en bloesemend. Keuvelend met de koriander. Knisperend als de gebruikte nootjes. De schelpjes staan er voor open.

Na oranje komt dit keer Grün.