Bernard Wientjes ontkent kartelvorming voormalig bedrijf

Scheidend VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes
Scheidend VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes Foto ANP/ Bas Czerwinski

Scheidend VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes zou in het verleden betrokken zijn geweest bij prijsafspraken van sanitairfabrikanten, meldt het Financieele Dagblad vandaag op basis van een arrest van het Europees Hof van Justitie dat nooit in de publiciteit is gekomen. Wientjes zelf ontkent.

De zaak waarover het hier gaat, heeft betrekking op douchewandfabrikant Ucoan in Roden. Wientjes was daar sinds 1967 directeur. Hij verkocht het bedrijf aan Villeroy & Boch, maar bleef in zijn functie, schrijft persbureau Novum. Bij Villeroy & Boch werd hij in 2005 bovendien eindverantwoordelijk voor alle badkamerproducten.

De Europese Commissie legde het bedrijf en zestien andere bedrijven in 2010 een boete van in totaal 622 miljoen euro op voor het maken van prijsafspraken, iets wat verboden is. Het kartel was actief van 1992 tot invallen in 2004. Villeroy & Boch kreeg een boete van 72 miljoen euro, de op een na hoogste van alle zeventien bedrijven. Het arrest wijst Wientjes als schuldige aan voor het maken van de prijsafspraken.

Wientjes ontkent

Wientjes ontkent in de krant van de zaak te weten en ook werkgeversorganisatie VNO-NCW verwerpt de beschuldigingen in het FD middels een persbericht:

“De kartelafspraken waarvoor Villeroy & Boch een boete heeft gekregen hebben geen enkele relatie met Bernard Wientjes gedurende de periode dat hij in de Raad van Bestuur van Villeroy & Boch zat. Hij vernam pas van deze zaak nadat de Europese Commissie aankondigde een onderzoek in te stellen. Bernard Wientjes is in de jaren dat het juridisch proces liep hierbij niet betrokken geweest. Hij is nooit gehoord en op geen enkele manier onderwerp van onderzoek geweest in deze zaak, die al jaren bekend is.”

In het FD zegt Wientjes dat hij geen weet had van het arrest en dat het bedrijf probeert onterecht de schuld bij hem te leggen. Villeroy & Boch heeft hem nooit aansprakelijk gesteld, zo zegt hij.

Bernard Wientjes vertrekt op 1 juli als voorzitter van VNO-NCW. Hans de Boer is zijn opvolger.