Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Wilders mag niet tijdelijk plaatsnemen in Europarlement

PVV-leider Geert Wilders in de Tweede Kamer.
PVV-leider Geert Wilders in de Tweede Kamer. Foto ANP / Bart Maat

PVV-leider Geert Wilders mag niet tijdelijk zitting nemen in het europarlement. Dat heeft het Europese Hof besloten. Zijn verzoek is niet-ontvankelijk verklaard, meldt persbureau Novum.

Wilders eiste in een kort geding dat hij tijdelijk zitting mocht nemen in het Europees Parlement, terwijl het hof zich zou buigen over zijn andere eis: dat het Europese verbod op een dubbelmandaat van tafel ging. Het gerecht vindt dat Wilders onvoldoende informatie heeft gegeven en behandelt het verzoek daarom niet.

Het gerecht heeft Wilders ook gewaarschuwd dat zijn andere eis, het schrappen van het verbod op het dubbelmandaat, waarschijnlijk ook niet-ontvankelijk is. Het hof vindt de eis van Wilders voorbarig: hij zou eerst een besluit van het Europees Parlement moeten afwachten, om daar vervolgens tegen in beroep te gaan.

Eerder leek het er nog op dat Wilders wel enige tijd in het Europees Parlement kon plaatsnemen. 11 juni concludeerde de Tweede Kamer dat Wilders aan alle vereisten voldoet om een zetel in te nemen.

Wilders heeft genoeg voorkeursstemmen gekregen om zitting te mogen nemen in het Europees Parlement. Volgens Europese regels mag dat alleen als hij zijn zetel in de Tweede Kamer opgeeft, maar dat wil hij niet. Twee weken geleden stapte hij daarom naar het Europese Hof in Luxemburg.

Wilders laat in een reactie aan Novum weten dat hij de uitspraak aan het bestuderen is, samen met zijn advocaat Geert-Jan Knoops.