Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

VU gaat onderzoeken of er fraude is gepleegd bij werk Karima Kourtit

Foto ANP / Koen van Weel

De Vrije Universiteit (VU) gaat onderzoek doen naar mogelijke datafraude in wetenschappelijk werk van econome Karima Kourtit. Dat gebeurt naar aanleiding van een nieuwe klacht over mogelijke datamanipulatie in acht artikelen van Kourtit. Dat schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

Drie van de artikelen zijn opgenomen in het proefschrift waarop zij volgende week woensdag hoopt te promoveren. Deze promotie gaat door, omdat de VU alleen de vijf andere artikelen van Kourtit laat onderzoeken. De leescommissie heeft het proefschrift goedgekeurd na kennisname van de beweringen van de klager en de reactie van Kourtit daarop, en daarom is dit onderdeel van de klacht niet-ontvankelijk verklaard door de VU. Kourtit moest haar proefschrift al eerder aanpassen na een plagiaatonderzoek.

Ook vermoedens van datafraude bij Peter Nijkamp

De voormalige promotor van Kourtit, VU-hoogleraar Peter Nijkamp, is co-auteur van alle acht artikelen. De klacht betreft ook vermoedens van datafraude in zeven artikelen van Nijkamp en de Turkse econome Tüzin Baycan, gastdocente aan de VU.

De beschuldigingen zijn op verzoek van NRC Handelsblad bekeken door hoogleraar economie Harrie Verbon (Tilburg), econoom dr. Thijs ten Raa (Tilburg), hoogleraar statistiek Richard Gill (Leiden) en een hoogleraar economie en een hoogleraar methoden & technieken die anoniem willen blijven. Zij beamen allen dat data-analyses van de anonieme klager “hout snijden” en nader onderzoek rechtvaardigen. Zij stellen ook dat een definitief oordeel pas kan worden gegeven met behulp van de ruwe data van de onderzoeken.

Klager diende eerder klacht in tegen proefschrift Kourtit

De nieuwe klacht is ingediend door dezelfde anonieme klager (identiteit bekend bij NRC Handelsblad) die in mei 2013 een plagiaatklacht indiende over Kourtits proefschrift. Dat leidde tot uitstel van de promotie. De integriteitscommissie-Drenth constateerde daarna plagiaat en andere ‘tekortkomingen’, maar de promovenda kreeg de kans haar werk te herzien.

Kourtit, Nijkamp en Baycan hebben niet gereageerd op vragen van deze krant. Wel heeft Nijkamp ruim een maand geleden aangekondigd dat hij ruwe data van alle artikelen zal overleggen aan de Leidse hoogleraar mathematische statistiek Richard Gill. Dat is nog niet gebeurd vanwege hun volle agenda’s.

Lees vanmiddag meer in NRC Handelsblad.