TivoliVredenburg gaat open. Dit is wat je moet weten over het muziekgebouw

Het nieuwe muziekpaleis van Utrecht: TivoliVredenburg.
Het nieuwe muziekpaleis van Utrecht: TivoliVredenburg. Foto ANP / KIPPA / Remko de Waal

Na vier jaar bouwen en 150 miljoen euro investeren is het culturele pareltje van de grote Utrecht-verbouwing eindelijk klaar. TivoliVredenburg, het muziekgebouw dat het oude Vredenburg en Tivoli moet doen vergeten, gaat morgen open. Een jaar later dan gepland.

Het muziekpaleis draait al even warm. In de afgelopen maanden vonden er diverse try-outs plaats om alles uitgebreid te kunnen testen. Dat is nu gebeurd. De komende twee weken vindt er, ter gelegenheid van de opening, een ‘muziekspektakel’ plaats, schrijft TivoliVredenburg op zijn website.

Van The Opposites tot familiedag

Het feest start morgen, met een grote diversiteit aan artiesten. Onder andere Janine Jansen, The Opposites, Arthur & Lucas Jussen, 2ManyDjs en The Kyteman Orchestra geven acte de présence. Daarnaast kunnen bezoekers genieten van bijvoorbeeld de Nacht van de Poëzie. De festiviteiten beginnen om 19.00 uur en duren tot de volgende ochtend 5.00 uur.

Zondag is er een familiedag, gericht op kinderen. Zondagavond geven alle architecten van TivoliVredenburg een lezing. Vervolgens vindt er van 25 tot en met 29 juni het Internationaal Kamermuziek Festival plaats. Daarnaast treden de komende twee weken veel popartiesten op, waaronder Madness, Bootsy Collins, Rob Zombie, Bad Religion en Steel Panther.

Op donderdag 3 juli opent Koning Willem-Alexander officieel het gebouw en worden de festiviteiten met een ‘bijzonder programma’ afgesloten.

Trailer van de opening:

Het nieuwe ‘muziekpaleis’ heeft vijf concertzalen, diverse vergader- en congresfaciliteiten, een grand café en een restaurant. Het is de bedoeling dat iedereen, van pop tot klassiek tot rock er naar toe komt. Maar gaat dat echt werken? Ja zeker, zei voormalig Tivoli Vredenburg-directeur Nanette Ris in een interview met NRC Handelsblad-redacteur Mischa Spel in 2010:

“Er is een enorm potentieel publiek in en om Utrecht, denk alleen al maar aan de explosieve groei van een wijk als Leidsche Rijn. Het Muziekpaleis (werknaam van TivoliVredenburg, red.) ligt straks ook pal naast het station; als je goed programmeert komen mensen daar op af. Er zal daar reuring zijn – dat is het gevolg van die samenvoeging van alle genres.

En geen andere locatie in Nederland is zó geschikt voor festivals, omdat je er onder één dak veel tegelijkertijd kunt doen. Anders dan Amsterdam hebben wij ook maar één Muziekpaleis, geen Muziekgebouw aan het IJ én Concertgebouw. Over het exploitatiebudget maak ik me geen zorgen. Utrecht zal in dat ene gebouw investeren.”

‘Een uitnodigende sfeer’

Volgens een onderzoek, dat de gemeente Utrecht liet doen, is TivoliVredenburg de enige - ook in het buitenland - in zijn soort. Spel schreef in maart van dit jaar (€) over het gebouw:

“Binnen is TivoliVredenburg groots opgezet, met roltrappen en grote liften naar de vijf verschillende zalen. De sfeer is uitnodigend en open; je kunt je voorstellen dat je om de sfeer kiest voor een avond TivoliVredenburg en dat festivals als Oude Muziek, het kamermuziekfeest van Janine Jansen en het Nederlands Filmfestival hier een gedroomd onderkomen vinden, net als Le Guess Who? en Summer Darkness. Eendagsfestivals van eigen kweek (jazz en dance) staan gepland, de droom is een meerdaags en multidisciplinair festival te ontwikkelen.”

Verwachte bezoekers van TivoliVredenburg. Illustratie NRC / TivoliVredenburg

Veel tegenslagen

De bouw liep niet geheel vlekkeloos. Bij de try-outs bleek vorige week (€) dat er muziek ‘lekt’. De bastonen uit popzaal ‘Ronda’ kunnen hoorbaar zijn in kamermuziekzaal ‘Hertz’, schreef het college van B en W in een brief. Frans Vreeke, de huidige directeur van TivoliVredenburg, noemde het lekken een “kinderziekte” en gaat ervan uit dat in 2015 het probleem is opgelost.

De grote zaal van TivoliVredenburg. Foto ANP / KIPPA / Remko de Waal

Het is niet de eerste tegenslag waar het muziekgebouw mee kampt. In de afgelopen vier jaar liepen de kosten op en er waren problemen tussen fusiepartners, schreef Spel:

“De kosten (uiteindelijk 150 miljoen euro) werden tijdens de vier jaar durende bouw steeds hoger. De bouw werd vertraagd door archeologische vondsten en procedurele zaken. En er waren strubbelingen tussen fusiepartners Tivoli, Vredenburg en Stichting Jazz Utrecht en een vierde partij, wereldmuziekpodium RASA. Poppodium Tivoli trok zich terug, maar keerde ook terug. SJU, dat zijn eigen podium sloot in 2011, is in de nieuwe organisatie opgegaan. Dat zag de gemeente ook graag voor wereldmuziekpodium RASA, maar RASA blijft liever zelfstandig.”

Of het gebouw alle strubbelingen en oplopende kosten waard is, zal de komende tijd blijken. Voor het komende seizoen verwacht de organisatie achter het muziekcentrum zo’n 500.000 bezoekers, 100.000 meer dan de losse partijen voorheen hadden. Uiteindelijk hoopt men op zo’n 700.000 bezoekers per seizoen.

Bekijk hier een timelapse van de bouw:

    • Nando Kasteleijn