Jongens, het leven is niet maakbaar, leert de Loser ons

Als er één ding is waarmee je jongens (of mannen) geen plezier doet is het: voorschrijven wat ze moeten doen. Dat weet Jeff Kinney. Waar meisjes smullen van boeken met survivaltips om zich door de puberteit heen te vechten, steekt Kinneys nieuwe Leven van een Loser-boek er de draak mee.

‘De Logeerclub’, heet de meisjesboekenreeks uit het leven van loser Bram Botermans. ‘Over twee vriendinnen die steeds ruzie krijgen over hele kleine dingetjes’, noteert hij. Eronder staat een cartoon van twee bakvisjes die bekvechten om paarse lipgloss. Het onderschrift van onze (anti)held: ‘Maar na een poosje kalmeren ze weer en leren de meisjes de ware betekenis van vriendschap.’

Zie de Loser-reeks als een antwoord op het maakbaarheidsdenken uit de pubersurvivalboeken. Of als komische boeken met grappen en veel cartoons, die het scholierenbestaan leuk beschrijven. Dat doen ze misschien wel beter dan dat meisjesgemuts, want pasklare oplossingen voor alle puberproblemen zijn er tóch niet.

Dat ondervindt Bram, wiens beste vriend Theo verkering aan zijn hoofd krijgt en zijn oude makker niet meer ziet staan. Zo had Gedumpt ook tuttig over ‘de ware betekenis van vriendschap’ kunnen gaan, maar Kinney geeft geen simpele lesjes, alleen hoogst ironische. ‘Ik denk dat ze alleen maar verkering met hem heeft om GEBRUIK van hem te maken’, laat hij Bram noteren. Een geestige omkering, want de loser heeft dan net beschreven hoezeer hij Theo mist. Die leidde namelijk altijd de vreeswekkende rottweiler af op weg naar school en droeg zonder morren de zware boekentas van zijn vriend. Nu doet hij dat voor zijn vriendinnetje.

Maar wat moet hij nu? Hoe komt hij aan vrienden? Hij raadpleegt een Magic 8-ball, de speelgoedglazenbol met de zeggingskracht van een fortune cookie. Helpt niet. En dan vindt Bram de opvoedboeken van zijn moeder: aha, zó wist ze hem te bespelen. Hij gebruikt een opvoedtruc terug, ontfutselt zijn moeder een mobieltje – en laat die in de wc vallen. Het boek lijkt lukraak van grap naar grap te gaan, maar Kinney heeft ook iets te zeggen. Hoe helder het recept ook lijkt, het leidt nergens toe: we modderen allemaal maar wat aan. Een wijze levensles, zeker als je erom kunt lachen.