Expert: onderzoekers Panama bemoeilijken onderzoek onnodig

De lokale aanklager Betzaida Pitti, die het onderzoek naar de vermissing van Lisanne en Kris leidt, staat de pers te woord.
De lokale aanklager Betzaida Pitti, die het onderzoek naar de vermissing van Lisanne en Kris leidt, staat de pers te woord. Foto EPA / Marcelino Rosario

Het onderzoeksteam dat het in Panama gevonden materiaal in de zaak van de vermiste Lisanne Froon en Kris Kremers bestudeert, bemoeilijkte het onderzoek onnodig. Dat zegt Richard Eikelenboom, forensisch onderzoeker en directeur van Independent Forensic Services Colorado. Hij doet de uitspraak op basis van foto’s die hij heeft gezien.

De werknemers hadden mondkapjes en handschoenen moeten dragen, meent Eikelenboom:

“Je ziet op de foto’s al dat de onderzoekers niet goed zijn beschermd en het is dus waarschijnlijk dat zij DNA op de stukken (en de botten) hebben achtergelaten. Stel dat het een misdrijf is, dat mag je nog niet uitsluiten, dan zit er naast het DNA van de dader ook DNA van de onderzoekers op het bot. Als wij het materiaal krijgen, moeten we daardoor eerst de buitenste laag verwijderen en dat is een extra stap. Zonde.”

In de omgeving waar eerder spullen van de vermiste Nederlanders Lisanne Froon en Kris Kremers werden gevonden, zijn gisteren menselijke resten aangetroffen. De politie in Panama meldde gisteravond dat de resten naar een forensisch lab in Panama-Stad zijn gestuurd voor onderzoek. Dat onderzoek gaat waarschijnlijk een paar dagen duren, meldde de Nederlandse politie vanochtend. Eén van de schoenen die in Panama is gevonden komt van de Nederlandse winkelketen Perry Sport, bevestigde de winkelketen vanmiddag tegen de NOS.

Familie meisjes geschokt door ontwikkelingen in zaak

De families van de meisjes zeggen in een vandaag gepubliceerde verklaring dat zij geschokt zijn door de ontwikkelingen in de vermissingszaak. De families willen het nieuws nu in alle rust kunnen verwerken, staat in een verklaring die vrijdagmiddag is verspreid. Ze verzoeken de media “hun werk met respect en op terughoudende wijze” uit te voeren om “onnodig leed voor de familieleden, vrienden en bekenden verder te voorkomen”.

Lees meer over hoe het onderzoek in Panama in z’n werk gaat in het achtergrondverhaal ‘Botresten op DNA onderzoeken is nog een moeilijke klus’.