Blok: woningcorporaties moeten terug naar kerntaken

Minister Blok (Wonen) wil dat woningcorporaties zich weer met hun kerntaken gaan bezighouden.
Minister Blok (Wonen) wil dat woningcorporaties zich weer met hun kerntaken gaan bezighouden. Foto ANP / Bart Maat

Woningcorporaties moeten zich weer richten op het bouwen, verhuren en beheren van huurwoningen voor mensen met een lager inkomen. Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) schrijft in een wetsvoorstel dat vanmiddag naar de Tweede Kamer is gestuurd dat de corporaties teruggaan naar hun “kerntaak’.

De minister wil voorkomen dat corporaties in commerciële projecten stappen waarvan de verliezen ten koste gaan van de huurders. Corporaties moeten commerciële projecten zoals duurdere huurwoningen scheiden van hun kerntaak, waarvoor ze staatssteun krijgen.

Blok wil ook dat het toezicht wordt versterkt. Zo worden aan leden van de raad van toezicht wettelijke kwaliteitseisen gesteld en moeten directeuren en bestuurders investeringen vanaf drie miljoen euro ter goedkeuring voorleggen aan de raad van toezicht. De minister krijgt verder de bevoegdheid om leden van de raad van toezicht te schorsen en vervolgens voor te dragen voor ontslag.

In de Tweede Kamer zijn sinds enkele weken de openbare verhoren van de parlementaire enquête naar woningcorporaties bezig. De commissie onderzoekt naar aanleiding van de vele schandalen in de sector de opzet en het functioneren van het stelsel van woningcorporaties. Een rapport wordt in het najaar verwacht. (Novum)