OM vervolgt galeriehouder die Mein Kampf verkoopt

Foto ANP / Evert Elzinga

Galeriehouder Michiel van Eyck wordt vervolgd voor het verkopen van het boek Mein Kampf van Adolf Hitler. Het Openbaar Ministerie meldt vandaag dat verspreiding van het boek strafbaar is. Volgens Van Eyck is het historisch materiaal dat bij zijn collectie past.

Federatief Joods Nederland (FJN) deed in oktober aangifte tegen de verkoop van het boek in de Totalitarian Art Gallery. Daarna is een uitgebreid onderzoek opgestart, aldus het OM. Inmiddels is besloten Van Eyck te vervolgen. Hij heeft vandaag een dagvaarding gekregen, ook heeft de politie twee aanwezige exemplaren van het boek in beslag genomen.

In oktober zei Van Eyck tegen NRC Handelsblad:

“Ik weet dat het officieel niet mag, maar ik verkoop het niet vanuit een ideologie. Het is historisch materiaal dat bij mijn collectie past.”

Naast Mein Kampf verkoopt Van Eyck in zijn galerie ook kunst uit de Sovjet-Unie onder Stalin, China onder Mao en nazi-Duitsland. Een uitgave van Hitlers boek kost ongeveer 150 euro.

Volgens het Openbaar Ministerie is verkoop van het boek strafbaar wanneer dat gebeurt met “een ander doel dan ‘zakelijke berichtgeving’ zoals bijvoorbeeld een wetenschappelijk doel.”

Met de verkoop van het boek heeft de verkoper volgens het OM geen voorlichting over discriminatie of feitelijke informatie over discriminatie willen geven. Daarnaast is het boek ook niet verspreid voor journalistieke berichtgeving of als een verantwoord wetenschappelijk bericht.

Op 26 augustus is er een regiezitting, ter voorbereiding op de inhoudelijke behandeling, in de zaak.