Turkse rechter gelast vrijlating van meer dan 200 ‘coupplegers’

EPA/STR TURKEY OUT
EPA/STR TURKEY OUT Foto ANP / EPA / STR Turkey Out

Een Turkse rechter heeft vandaag geoordeeld dat een grote groep militairen vrijgelaten moet worden. Zij zitten op dit moment een gevangenisstraf uit voor betrokkenheid bij een vermeende couppoging in 2003. Het proces moet volgens de rechter over gedaan worden.

De groep van 230 militairen was in 2012 veroordeeld voor het omver willen werpen van de regering van premier Recep Tayyip Erdogan. Volgens de rechter zijn hun rechten echter geschonden tijdens het proces, zo meldt AP. Gisteren concludeerde de hoogste rechter van Turkije dat er bewijs was vervalst tijdens het proces.

Oorlog met Griekenland uitlokken

De veroordeling in 2012 werd gezien als een stap van Erdogan om de rol van het leger in de Turkse politiek terug te dringen. Het leger ziet zichzelf als bewaker van de seculiere staat in Turkije en heeft in het verleden al vaker ingegrepen. De heersende AK-partij van premier Erdogan is geworteld in de islam, waardoor de verhoudingen tussen beide groepen gespannen zijn.

Volgens de eerdere aanklachten zouden de militairen aanslagen willen plegen op moskeeën om zo een oorlog uit te lokken met Griekenland. Het leger zou in dat geval genoodzaakt zijn om in te grijpen en de regering aan de kant te zetten.

Wanneer een nieuw proces gaat aanvangen, is nog niet bekend.