Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Subsidie Krol verkeerd besteed

Henk Krol heeft als hoofdredacteur van de Gay Krant een subsidie van drie ton verkeerd besteed. De voormalig leider van 50Plus, die lijkt aan te sturen op een terugkeer in de politiek, kwam eerder in opspraak omdat hij bij de Gay Krant pensioenpremies voor zijn personeel achterhield. Dat maakte zijn politieke functioneren onmogelijk en Krol stapte in oktober 2013 uit de Tweede Kamer.

Gisteren maakte minister Jet Bussemaker (Emancipatie, PvdA) bekend dat de accountant die eerder de besteding van de Gay Krant-subsidie had goedgekeurd, die verklaring nu intrekt. Krol kreeg tussen 2008 en 2011 subsidie om een online ontmoetingsplek voor homoseksuele jongeren op te zetten. Waarschijnlijk werd het geld besteed aan het noodlijdende homotijdschrift en aan Krols online seksshop.

Volgens Bussemaker is duidelijk dat het geld niet goed besteed is en wordt „niet (meer) voldaan aan de subsidievoorwaarden”. Zij wil de subsidie dan ook terugvorderen. De vraag is op wie zij de 300.000 euro gaat verhalen, want de Gay Krant is inmiddels failliet. Het ministerie kan nog niet zeggen of Krol mogelijk persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld en of er andere juridische stappen worden genomen.

Henk Krol is zich van geen kwaad bewust, zegt hij. Hij zegt noch door het ministerie, noch door de accountant benaderd te zijn. „Als dat wel gaat gebeuren, ben ik nergens voor bevreesd”, zegt hij. Op de vraag of de verkeerde besteding van de subsidiegelden consequenties heeft voor zijn mogelijke terugkeer in de ouderenpartij, zegt Krol alleen: „Weet ik niet.”

Ook Jan Nagel, senator en oprichter van 50Plus, houdt zich op de vlakte. Afgelopen weekend maande hij minister Bussemaker nog om haast te maken met het onderzoek naar Krol, omdat zij de gewezen partijleider liet „bungelen” en zo zijn terugkeer onmogelijk maakte.

De 50Plus-fractie in de Tweede Kamer is vorige maand uiteengevallen en het ontbreekt de partij aan een aansprekende politiek leider. Op een ledenbijeenkomst werd zaterdag openlijk gespeculeerd op een terugkeer van Krol.

Nu de minister haar oordeel heeft uitgesproken, wil Jan Nagel niet reageren. Noch op het feit dat er drie ton aan subsidie is verdwenen bij de Gay Krant, noch op wat dat betekent voor de mogelijke politieke comeback van Henk Krol.