‘Poolse partij sluit zich aan bij eurofractie Wilders en Le Pen’

V.l.n.r. Matteo Salvini (Lega Nord), Harald Vilimsky (FPÖ), Marine Le Pen (Front National), Geert Wilders en Gerolf Annemans (Vlaams Belang).
V.l.n.r. Matteo Salvini (Lega Nord), Harald Vilimsky (FPÖ), Marine Le Pen (Front National), Geert Wilders en Gerolf Annemans (Vlaams Belang). Foto EPA / Julien Warnand

De Poolse partij KNP (Nieuw Rechts) gaat zich aansluiten bij de Europese fractie van Geert Wilders en Marine Le Pen. Dat bevestigt een woordvoerder van de KNP vanochtend aan Trouw. Het nieuws moet nog officieel bekend worden gemaakt, aldus de krant.

Met de aansluiting van KNP zou de groep van Wilders en Le Pen nog één deelnemer missen. Als europarlementariërs uit zeven lidstaten zich aansluiten kan de fractie van start gaan. Dat kan grote voordelen hebben. Onze correspondent in Brussel, Stéphane Alonso, schreef daar eerder in nrc.next over (€):

“De strijd gaat niet alleen om de vraag wie zich de grootste euroscepticus van Europa mag noemen. Wie een fractie weet te vormen kan miljoenen aan subsidies en andere privileges tegemoet zien.”

Op dit moment zitten naast de KNP de PVV, het Franse Font National, de Oostenrijkse FPÖ, het Italiaanse Lega Nord en het Vlaams Belang in de groep.

Twitter avatar CasMudde Cas Mudde Well, it’s official: @Eurallfree tweets pic of Korwin-Mikke (KNP) joining #EAF. One down, one to go. All eyes on TT! http://t.co/tdo7ytG4rZ

‘Aansluiting opvallend’

De aansluiting van de Poolse partij is opvallend te noemen, schrijft Trouw. Wilders zou in eerste instantie niet met de partij willen samenwerken, omdat de Poolse partij verregaande veranderingen wil doorvoeren op het gebied van de vrije markt. Zo wil de KNP vrijwel alle belastingen afschaffen. Wilders zou inmiddels zijn bijgedraaid.

Alonso daarover afgelopen dinsdag (€):

De nar van de Poolse politiek zit in het Europarlement op eenbankstel. Recht overeind, klaar om verschalkt te worden. Korwin-Mikke, met zoals gebruikelijk een grote vlinderstrik onder de kin, wil niets liever dan zich aansluiten bij Le Pen en Wilders. De Française lijkt wel te willen, maar de Nederlander twijfelt.

Vorige week woensdag kwam Wilders niet opdagen voor een afspraak in Brussel. Korwin-Mikke is mogelijk té heftig voor de PVV. Ook gisteren waren zijn controversiële uitspraken niet van de lucht. Van zijn vaststelling dat fascisme „beter” is dan socialisme tot aan „het wetenschappelijke feit” dat mannen slimmer zijn dan vrouwen. „Hoeveel van de honderd beste schakers ter wereld zijn vrouw? Eentje. Nou dan!”