Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

NRC en NOS boos op burgemeester Tilburg over optreden ‘Gay Village’

NRC Handelsblad en de NOS zijn boos over de manier waarop de gemeente Tilburg heeft gehandeld rond de PR-stunt om een homowijk in Tilburg te realiseren. Beide redacties noemen de actie “volstrekt onaanvaardbaar”.

Het plan voor een speciale veilige wijk voor homo’s in Tilburg, Gay Village, was een hoax, zo bleek gisteren. Een “ludieke actie” van de stichting Roze Maandag om de aandacht te vestigen op intolerantie en geweld tegen homo’s. Meerdere media maakten gisteren melding van het opzienbarende plan. De burgemeester van Tilburg, PvdA’er Peter Noordanus, werkte mee aan de grap, maar wil er nu niets meer over kwijt.

Hoofdredacteuren Marcel Gelauff (NOS) en Peter Vandermeersch (NRC) in de brief:

“Wij constateren dat het in de gemeente Tilburg blijkbaar officieel beleid is doelbewust vertegenwoordigers van de pers op een verkeerd been te zetten en te verleiden tot onjuiste publicaties.”

NRC en de NOS beraden zich nog op wat dit betekent voor de verhouding tussen de redacties en de gemeente Tilburg en welke consequenties hieraan worden verbonden.

Update 16.09 uur: persbureau ANP heeft de gemeente Tilburg op de interne lijst van dubieuze bronnen geplaatst, meldt Villamedia.

‘Burgemeester heeft zijn ambt misbruikt’

De Tilburgse gemeenteraad is verdeeld over de ludieke actie. “Het is gewoon een geslaagde grap”, vindt Mieke Heuvelmans, fractievoorzitter van de grootste partij in de Tilburgse gemeenteraad, D66.

Raadslid Hans Smolders is minder laconiek”:

“Ik ben dit soort grappen kotsbeu. De burgemeester heeft zijn ambt misbruikt door iets te zeggen wat niet waar is. Wat moeten journalisten voortaan denken? Dat het optreden van Noordanus bij de parlementaire enquête naar de woningbouw ook een grap is?”

De burgemeester wilde graag meewerken aan een ludieke actie

Burgemeester Noordanus, liet gisteren weten voorstander te zijn van het plan voor een ‘homowijk’ in Tilburg. Klopte wat de website meldde, namelijk dat de burgemeester positief was over Gay Village? En dat hij had gezegd: “Een tolerante stad is blij met een gay-community binnen zijn stadsgrenzen”? Ja, dat klopt, zeiden zijn woordvoerders. Verder wilde de burgemeester er niets over kwijt. Ook vanochtend niet.

“De burgemeester heeft graag willen meewerken aan een ludieke actie, omdat hij het buitensluiten van homo’s een serieuze zaak vindt”, zegt een woordvoerder vandaag. Wist ook de burgemeester vooraf misschien niet alles over de precieze inhoud van de ludieke actie? Is Noordanus zelf in het ootje genomen? “Dat zeggen wij niet”, aldus zijn woordvoerders. Hoe dan ook: toen de gemeente gisteren werd “overspoeld” met vragen over de homowijk, zag Noordanus geen aanleiding alsnog in actie te komen.

‘Fact checking wordt zo wel een heel moeilijke wedstrijd’

Secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten noemt de hoax “een enigszins vervelende marketingtool van deze tijd”.

Bruning:

“Dat een marketingbureau of een stichting met een bepaald belang meewerkt, is nog tot daaraan toe. Journalisten moeten nu eenmaal goed aan fact checking doen. Maar als zelfs een burgemeester erin meegaat, een serieus te nemen positie, een boegbeeld van een gemeente, dan wordt fact checking een wel heel moeilijke wedstrijd voor journalisten. Op 1 april kan dat misschien, maar nu zet de burgemeester van Tilburg zijn eigen geloofwaardigheid op het spel.”

Ruud van Bennekom, directeur van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters: “Dit is een actie van de burgemeester. Als landelijk bureau hebben wij daar geen opvatting over. De bal ligt lokaal: daar moet men bediscussiëren of dit al dan niet kan.”