Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

‘Konijn uit eigen tuin’ kost Winterson lezers

Jeannette Winterson Foto (Westcorkliteraryfestival)

De schrijver komt naar u toe in dit digitale tijdsgewricht. Maar dat het gebruik van Twitter ook tot minder lezers kan zorgen, ondervond Jeannette Winterson, die het opeten van een gestroopt konijn met haar volgers deelde.

“Rabbit ate my parsley. I am eating the rabbit”, meldde Winterson enkele dagen terug in alle droogte op haar twitteraccount. Winterson woont op het platteland en ving een konijn die het op haar kruidentuintje had voorzien. Ze plaatste een foto van het gevangen dier, dat inmiddels zonder jasje op haar snijblok lag:

Wie de rest van de dag de tweets van Winterson volgde kon zien wat ze met het pelsdiertje deed: het werd in een pan bereid met tijm, rozemarijn en cider.

Niet alle volgers van Winterson konden deze gang van zaken waarderen. Zo meldde ene Jacqueline Looker: “Before I unfollow you, you make me sick. I will never again read a word you write. Rest in peace, little rabbit.”

Wintersons verweer was steekhoudend: “Do you only read vegetarians? If not, why is farmed meat fine but personally trapped disgusting? Think about it.”

Als verweer berichtte Winterson ook nog over de schade die ze van konijnen ondervindt:

De niet-eetbare konijndelen gingen naar de kat (die er overigens een beetje zuur bij keek):

Ook de Nederlandse schrijver Arthur Japin was niet te spreken over Winterson:

Winterson schoof gisteren aan in het radio-programma World at One van de BBC om uit te leggen waarom het vangen en opeten van dieren niet per se slecht is: