Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Henk Krol niet bevreesd voor terugvorderen subsidie

Foto ANP / Koen van Weel

50Plus-coryfee Henk Krol is zich van geen kwaad bewust over het feit dat hij als hoofdredacteur van de Gay Krant een subsidie van drie ton verkeerd heeft besteed. Hij reageert op de Kamerbrief waarin minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) schrijft dat zij mogelijk tonnen subsidie terugvordert van de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK).

Krol zegt noch door het ministerie, noch door de accountant benaderd te zijn. “Als dat wel gaat gebeuren, ben ik nergens voor bevreesd.” Op de vraag of de verkeerde besteding van de subsidiegelden consequenties heeft voor zijn mogelijke terugkeer in de ouderenpartij, zegt Krol alleen: “Weet ik niet.”

Het ministerie heeft geen onderzoek gedaan naar Krol zelf, maar naar de verklaring van de accountant van destijds. Een woordvoerder tegenover NRC Handelsblad:

“Toen er vragen rezen over de besteding van de subsidie hebben we hem opnieuw gevraagd daarnaar te kijken. Nu blijkt dat niet de bedoelde activiteiten zijn verricht met het geld.” Volgens de woordvoerder is het niet vreemd dat Krol niet is benaderd. “Wij hebben te maken met de accountant van de stichting Vrienden van de Gay Krant (waar Krol geen deel meer van uitmaakt, red.). De Stichting is daarover geïnformeerd.”

Waar moet de 300.000 euro vandaan komen?

Gisteren maakte Bussemaker bekend dat de accountant die eerder de besteding van de Gay Krant-subsidie had goedgekeurd, die verklaring nu intrekt. Krol kreeg tussen 2008 en 2011 subsidie om een online ontmoetingsplek voor homoseksuele jongeren op te zetten. Waarschijnlijk werd het geld besteed aan het noodlijdende homotijdschrift en aan Krols online seksshop.

Volgens Bussemaker is duidelijk dat het geld niet goed besteed is en wordt “niet (meer) voldaan aan de subsidievoorwaarden”. Zij wil de subsidie dan ook terugvorderen. De vraag is op wie zij de 300.000 euro gaat verhalen, want de Gay Krant is inmiddels failliet. Het ministerie kan nog niet zeggen of Krol mogelijk persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld en of de mogelijke fraude ook strafrechtelijk wordt onderzocht, zo laat de woordvoerder weten aan NRC.

Krol is momenteel raadslid voor Ouderen Appèl Eindhoven. Hij trad oktober vorig jaar terug als fractieleider van de partij in de Tweede Kamer toen bleek dat hij bij de Gay Krant jarenlang had verzuimd pensioenpremies voor zijn personeel af te dragen.