Economie

Dit melden andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Ondanks ‘Flash Boys’ was 2013 een goed jaar voor Optiver

Erg blij waren de ‘flash boys’ van Optiver niet met het gelijknamige boek van Michael Lewis. Maar alle ophef rondom de onthullingen van de Amerikaanse journalist en oud-beurshandelaar heeft de Nederlandse beurshandelaar geen kwaad gedaan, zeggen directeur Sebastiaan Koeling en hoofd market structure Patrick Hickey in het FD.

Later deze maand worden de cijfers van 2013 gepubliceerd, een goed jaar volgens het tweetal. Ze zien het aangekondigde onderzoek van de Securities and Exchange Commission (SEC) naar de gevolgen van het door Lewis in zijn boek als diefstal omschreven High Frequency Trading (hft; handelaren die door snelle glasvezelverbindingen een soort voorkennis krijgen over de transacties op de beurs door handelaren met een langzamere verbinding) en de zogeheten dark pools (onzichtbare handelsplekken zonder duidelijke regels) op de beurs met vertrouwen tegemoet.

Koeling en Hickey noemen Flash Boys een eenzijdig verhaal en de ‘Hollywoodization’ van hun wereld. Over de dark pools delen de twee de zorgen van Lewis, deze beschadigen het wereldwijde handelsverkeer. Maar de schrijver slaat de plank wat hen betreft mis over hft. Volgens Hickey en Koeling is de ontwikkeling van volledig geautomatiseerde beurshandel waarin alleen de snelste handelaren het meeste kunnen verdienen, niet meer dan normaal. ‘Stilstand is in deze branche achteruitgang’. Het heeft Optiver in ieder geval geen windeieren gelegd, met activiteiten in Australië, Nederland en de Verenigde Staten is het een van de grootste geautomatiseerde handelshuizen ter wereld.

Ook de zzp’er kan straks sparen voor later

De plannen waren er al, maar vandaag schrijft de Volkskrant dat het definitief is. Vanaf volgend jaar kunnen Nederlandse zelfstandigen zonder personeel kiezen voor een nieuw, collectief pensioenfonds. Goed nieuws voor het merendeel van de 1 miljoen zzp’ers dat momenteel niks opbouwt.

Het ZZP Pensioenfonds is een initiatief van Stichting ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen, PZO-ZZP en Zelfstandigen Bouw dat samenwerkt met de grootste pensioenuitvoerder van Nederland APG. Het pensioenfonds biedt volgens Maarten Post, pensioendeskundige van CNV Vakmensen en ZZP Nederland, belangrijke voordelen voor zzp’ers: ‘Door collectief te beleggen spreidt het fonds de risico’s en hoopt het een hoger rendement te behalen’.

Het pensioenfonds voor zzp’ers verschilt op meerdere manieren van een normaal pensioenfonds. Zo kunnen zelfstandigen die langere tijd ziek zijn, hun rekening ook gebruiken om hun arbeidsongeschiktheid te dekken. Ook kan er tijdelijk besloten worden om inleg te verminderen of over te slaan. Alles om de vrijheid waar de gemiddelde zzp’er zo van houdt, tegemoet te komen.

Verdwijnt Adele straks van YouTube?

Een lastige klus maar YouTube gaat het proberen: na de zomer komt de gratis website met een tweede, betaald muziekkanaal. Daarom vandaag in nrc.next alles over de gisteren door YouTube-baas Robert Kyncl bevestigde plannen. Wat gaat er precies veranderen? Hoeveel gaat het kosten? En verdwijnen de gratis te bekijken filmpjes straks?

Kort antwoord op de laatste vraag: Nee. Aan het gratis kanaal zoals we het kennen, verandert niks. Maar of iedere artiest straks nog een video op YouTube kan plaatsen, is onzeker.

Omdat een aantal kleinere muziekmaatschappijen als XL Recordings (The Prodigy, Adele), 4AD (Bon Iver, The National) en Domino (Arctic Monkeys) nog geen overeenstemming met YouTube hebben bereikt over het ter beschikking stellen van hun muziek, lopen hun artiesten de kans dat ze de komende dagen van het kanaal worden verwijderd. Daarom, nu het nog kan: