China worstelt met de hond: vertroetelen of verorberen?

Bij een festival zijn deze week al 10.000 honden opgegeten. Het verzet groeit.

Gerecht van hondenvlees in een restaurant in China.
Gerecht van hondenvlees in een restaurant in China. Foto Imagine China

Hondenvlees, urenlang gestoofd in een soep van ui, knoflook en koriander, is niet per definitie onsmakelijk. Een tikkeltje taai misschien, zoals schapenvlees kan zijn, en volgens Chinese overlevering goed voor het gestel. Onder druk van de zeer actieve dierenbescherming hebben restaurants in de grote metropolen als Beijing en Shanghai echter hond van het menu geschrapt. Moderne, grootsteedse Chinezen eten geen hond, maar pizza.

Uitzonderingen vormen streken in het zuiden waar in gespecialiseerde restaurants nog altijd zogenaamde gele hond – een vervaarlijk uitziend beest met kort, vaalbruin haar – wordt opgediend.

Etende en zuipende mannen

Sinds zondag zijn er bijvoorbeeld in Yulin in provincie Guangxi al meer dan 10.000 honden verorberd in het kader van een weeklang zonnewende-feest. Gegrild, gestoofd of in olie gebakken hond wordt daar door vele duizenden feestgangers verorberd en weggespoeld met veel bier en rijstbrandewijn. Uit heel China reizen liefhebbers naar Yulin waar de openluchtrestaurants volgepakt zitten met etende en zuipende mannen, die tegelijkertijd op grote televisieschermen het WK voetbal volgen.

Fervente pogingen van dierenrechtenactivisten, beroemde filmsterren en sporters en voedselveiligheidsdeskundigen om hond van het menu van deze jaarlijkse braspartij te schrappen, zijn tot nu toe op niets uitgelopen.

„Wij proberen van alles om de plaatselijke overheid ervan te overtuigen dat zij het eten van honden moeten verbieden, maar zij durven geen beslissing te nemen uit vrees voor het verstoren van het sociale klimaat”, legt Zheng Zhishan van het Internationale Fonds voor Dierenwelzijn in Beijing uit.

De campagne van dierenbeschermers heeft in ieder geval wel al voor veel opzien gezorgd en wordt, als de staats- en sociale media maatgevend zijn, breed gesteund. Het lijkt wel of iedere Chinese hondenvriend zich roert en pleit voor wetgeving.

Er is in China echter geen wet die de consumptie van hondenvlees verbiedt en de organisatoren in Yulin beroepen zich op een lange, eeuwenoude traditie. Niemand kent de geschiedenis van deze traditie en al evenmin is duidelijk waarom tijdens een festival hondenvlees en geen varken, kip of vis geserveerd kan worden. Het zal wel weer een potentieverhogend effect hebben. Je vraagt je daarbij af wat er mis is met de Chinese man, want ook de consumptie van haaienvinnen, rogvleugels, berengal en tijgerbot wordt met dat argument goedgepraat.

„Het is eenvoudig, het eten van hond en kat en alles wat loopt, zwemt of kruipt, stamt uit de tijden van hongersnood en diepe armoede. Er is geen sprake van een traditie. De tijd dat mensen zich geen ander vlees konden veroorloven is voorbij”, zegt Zheng. Samen met Liu Lang van de Beijingse dierenbescherming heeft hij op internet foto’s geplaatst van de hoogst onsmakelijk en onhygiënisch ogende praktijken van hondenvleesslagers en de al even onappetijtelijke beelden van de festivalgangers in hun blote basten, want het is op het ogenblik snikheet in Zuid-China.

Golden retriever föhnen

Met de groei van de middenklasse is China een stuk hondvriendelijker geworden. Honden in metropolen als Shanghai worden gekoesterd en vertroeteld in speciale zaken, waar bijvoorbeeld het laten manicuren en föhnen van een volwassen golden retriever (de statushond bij uitstek) al snel op 60 euro komt: een maandloon voor een boer in het zuidelijke Yulin. Menig hond wordt in nieuwrijke families beter behandeld dan de werkster.

Dierenbeschermers, de hondenvrienden voorop, hopen nu via een omweg alsnog hun zin te krijgen. Autoriteiten worden onder druk gezet om met gezondheidsargumenten het festival in Yulin alsnog te verbieden, want iedere vorm van controle op het mogelijk met rabies besmette hondenvlees ontbreekt.

„De meeste honden zijn gewoon gestolen of weggedaan omdat zij ziek waren”, aldus Liu. De opwinding in de media heeft er in ieder geval al toe geleid dat werkers in de Zuid-Chinese gezondheidszorg, ambtenaren en soldaten zijn gemaand het festival te mijden. In Yulin hebben sommige restaurants het woord ‘hond’ uit hun naam geschrapt. Oude Wangs Heerlijke Hondgerechten heet nu Oude Wangs Heerlijke en Hemelse Gerechten. Voor de honden die hier worden geserveerd maakt dat geen verschil, zij verdwijnen nog steeds in de stoofpot met scherpe Sichuanpepers.