AMC komt met eicelbank en hoopt op donaties via boot Gay Pride

Injectie van een zaadcel (zichtbaar in de naald) in een eicel, uitgevoerd op de IVF-afdeling van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM).
Injectie van een zaadcel (zichtbaar in de naald) in een eicel, uitgevoerd op de IVF-afdeling van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM). ANP / Lex van Lieshout

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam start deze zomer met de opzet van een eicelbank. Dit bevestigt Sjoerd Repping, hoofd van het centrum voor voortplantingsgeneeskunde in het AMC, tegenover NRC Handelsblad. Dat het AMC een eicelbank opent is opvallend, omdat er een groot tekort is aan eiceldonatrices.

De eicelbank is de derde van Nederland, na het UMC Utrecht en Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp. Een eicel krijgen van een donatrice kon tot voor kort alleen als zij de acceptrice persoonlijk kende. ‘Anonieme’ donatie was alleen mogelijk in het buitenland.

‘Nu sociaal geaccepteerd’

Het UMC en Medisch Centrum Kinderwens openden begin mei hun eicelbanken, en verwachten deze zomer de eerste vrouwen te behandelen met eicellen die ze de afgelopen twee jaar hebben ingevroren in hun eicelbanken. Volgens Repping tekent de opening van een derde eicelbank de acceptatie van eiceldonatie in Nederland. Zaadceldonatie is al jarenlang geaccepteerd in Nederland.

“We hebben alle technische mogelijkheden om vrouwen te behandelen met donor-eicellen. Doordat er een breed debat is gevoerd over eiceldonatie is het dat nu ook sociaal geaccepteerd.”

‘Iets doen aan een van de grootste lacunes’

Groot probleem is echter het tekort aan eiceldonatrices. Het doneren van eicellen is fysiek zwaar. Vrouwen moeten een hormoonkuur en een punctie ondergaan. De eicelbanken in Utrecht en Leiderdorp hebben nu voldoende eicellen ingevroren om tientallen stellen te helpen met hun kinderwens, maar dat is volgens Repping veel te weinig:

“Dat veel mensen nog naar het buitenland moeten, omdat wij ze niet kunnen helpen, is een van de grootste lacunes in de voortplantingsgeneeskunde. Daar kunnen en moeten we iets aan doen.”

Donorboot

Het AMC hoopt eiceldonatrices en zaadceldonoren te werven door deze zomer met een ‘donorboot’ mee te varen op de Gay Pride. Pas volgend jaar kan het AMC gesprekken beginnen met geïnteresseerde stellen. Eerst moeten zich voldoende donatrices aanmelden, onder meer door campagne te voeren met de ‘eicelboot.’

Volgens Repping melden zich vaak lesbische stellen met een vraag naar zaadcellen. Tegelijkertijd zijn veel zaadceldonoren volgens hem homoseksueel. Repping:

“Toch hebben maar weinig mensen er echt over nagedacht om zaadcellen of eicellen te donoren. Daarom denken we dat het loont om op de Gay Pride aandacht te vragen voor donatie van zaadcellen en eicellen.”