Afghanistan: opschorten van tellen stemmen geëist

De Afghaanse presidentskandidaat Abdullah Abdullah heeft gisteren onmiddellijke stopzetting geëist van het tellen van de stemmen. Volgens Abdullah waren stembussen op frauduleuze wijze volgepropt met stemmen voor zijn rivaal, de vroegere minister van Financiën Ashraf Ghani . De hele verkiezingsoperatie zou erop gericht zijn Ghani aan de overwinning te helpen.

Abdullah, een ex- minister van Buitenlandse Zaken die vijf jaar geleden na grootschalige fraude aan het kortste eind trok tegen de huidige president Hamid Karzai, zei dat hij aanhangers die als waarnemers bij de telling van de stemmen optraden opdracht had gegeven zich terug te trekken.

De kiescommissie legde Abdullahs eis echter naast zich neer. Ook buitenlandse waarnemers zijn aanwezig bij het tellen van de stemmen. Woordvoerders van de VN toonden zich gisteren verrast door Abdullahs felle kritiek. Ze zeiden te hopen dat beide kanten blijven meewerken aan een ordelijk verloop van de stemmentelling.

In de aanloop naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van afgelopen zaterdag waren er al enkele duizenden medewerkers van stembureaus ontslagen wegens fraude. Abdullah wees erop dat nooit is opgehelderd wat er toen precies speelde.

Abdullah kwam in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen als winnaar uit de bus. maar hij wist geen absolute meerderheid achter zich te krijgen, waardoor een tweede ronde nodig was tegen Ghani. Op juli volgt een voorlopige uitslag. (AP, BBC)