Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Vanavond moet het helemaal anders

Bert van Marwijk.
Bert van Marwijk. ANP / Peter Steffen

Wat een bijzondere wedstrijd van Nederland tegen Spanje. En wat een unieke uitslag. Het maakte mij blij en trots, zonder de realiteit uit het oog te verliezen. Die was dat de eerste helft alle nadelen van het 5-3-2-systeem blootlegde. De opbouw was matig verzorgd, waardoor Arjen Robben en Robin van Persie nauwelijks in het spel voorkwamen.

Tot Van Persie scoorde. Dat moment markeerde de wedstrijd. Zonder die gelijkmaker zou Nederland in de tweede helft op 4-3-3 zijn overgestapt. Dat verklaarde Louis van Gaal na afloop. Zo zie je hoe broos een systeem kan zijn.
Na Van Persies doelpunt forceerde Spanje en kregen Robben en Van Persie de ruimte die ze wensten en waar ze optimaal gebruik van hebben gemaakt.

De eerste helft was matig, de tweede fantastisch. Al moet mij van het hart dat de Spanjaarden verzadigd oogden. Dat verbaasde mij niet, want ik had vooraf al mijn twijfels over hun mentale fitheid. Het heilige vuur is eruit. Dat illustreerde met name Sergio Ramos, normaal een toonbeeld van passie, maar tegen Nederland gemakzuchtig en slap. Illustratief was dat hij al zijn kopduels met Van Persie verloor. Diezelfde slapheid demonstreerde doelman Iker Casillas.

Tegen Australië zou ik het toejuichen 4-3-3 te spelen. Met alle respect, maar het is een van de mindere ploegen op dit WK. Veelzeggend dat de linksback van Heracles Almelo een basisplaats heeft.

Een dergelijke tegenstander moet je onder druk zetten en geen moment het gevoel geven dat er iets te halen is. Dat kan makkelijker met drie dan met twee spitsen. Het is zaak dat Nederland vanavond verzorgd positiespel speelt, met veel variaties en snelle balverplaatsingen.

Het gevaar van een tegenstander als Australië is dat er te veel spelers ‘voor de bal’ gaan spelen, waardoor de verdediging kwetsbaar wordt. En oppassen voor nonchalance.

In de opstelling verwacht ik niet de terugkeer van Jonathan de Guzman. Hij zal wel vervangen worden door Daley Blind, waardoor de verdedigingslinie verder intact kan blijven, met Bruno Martins Indi als linksback. Mijn voorkeur zou uitgaan naar Blind als linksback en op het middenveld Jordy Clasie in plaats van De Guzman. Dan is er geen plek voor Stefan de Vrij of Martins Indi.
In de voorhoede reken ik op een basisplaats voor Jeremain Lens, maar mijn man zou Memphis Depay zijn. Beiden zijn snel, maar Depay is aanzienlijk creatiever.

Mij is gevraagd of ik in Brazilië spelers heb gesproken. Nee, bewust niet. Ik wil mezelf niet opdringen en bezoek geen trainingen. Als oud-coach zou dat niet passend zijn.

Oud-bondscoach Bert van Marwijk blikt bij NRC tijdens het WK vooruit én terug op de wedstrijden van het Nederlands elftal.