Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Homowijk blijkt pr-stunt voor homodag Tilburgse kermis

Tilburg krijgt geen homowijk, zoals eerder vandaag werd aangekondigd. Het plan blijkt een pr-stunt voor Roze Maandag, de homodag van de Tilburgse kermis.

Onder de naam Gay Village moest ten noorden van Tilburg een “beschermde community” verrijzen speciaal voor homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. De projectontwikkelaars, Blauwhoed en LBB-makelaars, onderzochten door middel van een online enquête of er behoefte was aan zo’n omheinde wijk, zo was het verhaal.

De aankondiging leidde tot verontwaardigde reacties. COC Nederland zag niets in het plan. Een homodorp was volgens voorzitter Tanja Inekeis “niet de oplossing voor het probleem van een onveilige woonomgeving voor LHBT’s”.

Dat probleem moet in de kern aangepakt worden met als doelstelling dat iedereen overal in ons land veilig moet kunnen wonen. Initiatieven en projecten die dat nastreven steunen we, maar een Gay Village moet zichzelf bewijzen – dat laten we aan de markt over.

Twitter avatar cornaldm Cornald Maas Homowijk in Tilburg? Schandelijk en debiel plan. Achterhaalde gettovorming in verder veilige heteroseksuele samenleving?
Twitter avatar petervdvorst Peter van der Vorst WTF In Tilburg willen ze een soort omheind homoghetto bouwen . Ik hoop dat dit n slechte grap is… http://t.co/l55ChSu43m

De reacties waren fel en verontwaardigd. Maar dat blijkt precies te zijn wat de Stichting Roze Maandag voor ogen had. De organisatie spreekt van een “serieuze hoax” als statement tegen intolerantie naar homo’s in Nederland.

De stichting had realisatie van GayVillage niet serieus voor ogen, maar was voornamelijk geïnteresseerd in de reacties die het teweeg zou brengen. Want een veilige woonomgeving is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Nog dagelijks hebben leden uit de holebitra-gemeenschap te maken met discriminatie en geweld. Maar de stichting ziet in GayVillage niet de oplossing.

Een plan voor een beveiligde wijk voor homo’s viel in Nederland dus slecht. Maar in de VS kijken ze er niet raar van op.