Thé Lau ‘blaakt van energie’ bij afscheidsconcert The Scene

Thé Lau van The Scene gisteravond tijdens het afscheidsconcert in de Heineken Music Hall. De zanger lijdt aan een ongeneeslijke vorm van keelkanker.
Thé Lau van The Scene gisteravond tijdens het afscheidsconcert in de Heineken Music Hall. De zanger lijdt aan een ongeneeslijke vorm van keelkanker. Foto ANP / Remko de Waal

Gisteravond nam de ongeneeslijk zieke Thé Lau, zanger van de Nederlandse rockband The Scene, afscheid van zijn fans met een concert in een uitverkochte Heineken Music Hall. Het werd een ontroerende avond, waar Lau liet zien nog vol levenslust en energie te zitten.

NRC-muziekrecensent Jan Vollaard was bij het concert en zag (€) “allerminst een slotakkoord” van Thé Lau (61), die in de Heineken Music Hall “blaakte van energie en levenslust”. Hij legt vandaag in NRC Handelsblad uit waarom The Scene zo uniek is:

“En ik hef dit glas op jouw gezondheid” kon het laaiend enthousiaste publiek hem zijn eigen woorden terugzingen na een bijna twee uur lange viering van zijn werk, zijn muziek en zijn inspiratie voor de Nederlandse en Belgische popmuziek. [...] Het zijn de teksten van Thé Lau die The Scene uniek maken in de Nederlandse pophistorie, maar ook het soepele samenspel en de soulvolle kadans van de muziek.”

Vijf sterren-optreden

De avond werd ingevuld met talloze gastoptredens. Zo speelden net als op Pinkpop twee weken geleden Tom Barman (frontman van Belgische rockband dEUS), Jacqueline Govaert (ex-Krezip), rapper Lange Frans en Paskal Jakobsen (Bløf) mee met een aantal nummers. Vollaard geeft het concert vijf sterren:

“Op de beste momenten is The Scene een groovemachine die het beste van James Brown en Booker T & the MG’s koppelt aan de hoekigheid van Lau’s Nederlandstalige poëzie. Het nummer Geloof klonk als een beginselverklaring voor elke rockband die een eigen geluid nastreeft: “Niets werkt, niets doet wat het moet doen zonder geloof.”

De grote ontlading kwam bij Iedereen Is Van De Wereld, het nummer dat volgens Vollaard “al onsterfelijk is nu we het Thé Lau zelf nog kunnen horen zingen”:

“En daar was weer de als een kind in een snoepwinkel rondspringende Paskal Jakobsen, die bij Bløf nog nooit zo ongeremd tekeer ging.”

Bekijk hier dat slotakkoord in de Heineken Music Hall:

Oor: ‘emotioneel slotfeest

Muziekblad Oor beschrijft het concert vandaag als een “emotioneel slotfeest” waar Thé Lau zijn plek als koning van de Nederpop claimde:

“Toen hij slecht nieuws kreeg, had zijn vrouw gezegd: ‘Trek die koningsmantel nu maar eens aan, claim je plek’. En Thé Lau doet het. In alle bescheidenheid laat hij zich het gejuich, de ontroering, de sympathie en het meezingen welgevallen. Je ziet het hem denken: kom maar op, ik pak alles. Paskal Jakobsen van Bløf (‘een held’ volgens Thé) komt op tijdens het intro van Blauw en de bierhal trilt op zijn grondvesten. Een paar nummers verder hoor je in de verste hoek een speld vallen wanneer Jacqueline Govaert en Thé, samengeperst in één spotlight, Onder Aan De Dijk zingen.”

Nu.nl: ‘afscheidsconcert viering van het leven’

Nu.nl zag een een nog eenmaal rauwe en tedere The Scene bij het afscheidsconcert:

“Even later vertolkt [Thé Lau] vol vuur Zing Voor Me met rapper Lange Frans en ook Iedereen Is Van De Wereld klinkt alsof The Scene nog maar net zijn opmars in de muziekwereld begint. De werkelijkheid is dat het doek nu valt voor deze vaak ondergewaardeerde Nederlandstalige band. Het afscheidsconcert is een viering van het leven, hoe kwetsbaar ook.”

Concert ontroerde publiek

Vanwege de populariteit werd het concert eerder al verplaatst van poptempel Paradiso naar de grotere Heineken Music Hall. Daar ontroerde het concert velen, zo valt terug te lezen in reacties op sociale media:

Twitter avatar StefanVerhaar Stefan Verhaar “De dood maakt jacht op mij”, zingt The Lau in HMH. Mooi optreden. #TheScene http://t.co/cmjYzM1f9I
Twitter avatar SBerg42 Saskia van den Berg Man, man wat gááf! Kippenvel! #TheScene #HMH

Twitter avatar B00T1970 Robert Boot Vreemde combinatie van bewondering en pijn. Ondanks alles genoten van Thé Lau & The Scene in #hmh. Dus dit is waar mijn jonge jaren eindigen
Twitter avatar Angelagroothuiz Angela Groothuizen Het was een prachtige avond @HMH met #Thé en #thescene. Indrukwekkende nieuwe nummers trouwens.
Twitter avatar Creati Adrian Brinkhaus Dat je onverwacht bij het concert van The Scene in de HMH mag zijn. Net met brok in keel naar Blauw staan luisteren..

Tom Barman (dEUS) stond Thé Lau bij op het podium:

Kijk The Scene op Pinkpop terug

Het allerlaatste concert van The Scene is op 21 juni in de Ancienne Belgique te Brussel.