Bigelow maakt film over Bowe Bergdahl

Regisseur Kathryn Bigelow gaat het verhaal van Bowe Bergdahl verfilmen, de Amerikaanse militair die begin deze maand na een gijzeling van vijf jaar door de Talibaan werd vrijgelaten. Dat meldt het Amerikaanse entertainmentvakblad Variety. Met Zero Dark Thirty, over de jacht op en liquidatie van Osama bin Laden, zorgde Bigelow voor veel politieke discussie. In de film liet ze gedetailleerd de folteringen zien die bij de terroristenjacht werden gebruikt. Ook het verhaal van Bergdahl kan tot controverse leiden, omdat er veel onduidelijk is over zijn gevangenneming door de Talibaan en sommige conservatieve Republikeinen hem beschuldigen van desertie. Bovendien is de ruil voor vijf Talibaan uit Guantánamo Bay omstreden. In 2010 kreeg Bigelows The Hurt Locker over de Irak-invasie zes Oscars. (NRC)