Raad van State: coffeeshop Maastricht werd terecht gesloten

Politie en gemeente controleren in 2012 de coffeeshop Easy Going.
Politie en gemeente controleren in 2012 de coffeeshop Easy Going. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht heeft rechtmatig gehandeld toen hij in 2012 coffeeshop Easy Going voor de duur van een maand sloot. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde uitspraak van de Raad van State.

De coffeeshop leefde de regels rond de inmiddels afgeschafte wietpas niet na. Eigenaar Marc Josemans weigerde tot twee maal toe om buitenlanders de toegang tot zijn shop te ontzeggen terwijl hij dat volgens het zogenoemde ingezetenencriterium wel verplicht was. Josemans was van mening dat de overheid hem met die maatregel dwong om te discrimineren.

De RvS stelt dat Hoes het ingezetenencriterium, waarbij alleen Nederlanders ouder dan 18 jaar toegang krijgen tot een coffeeshop, mag handhaven om daarmee drugstoerisme te voorkomen en de georganiseerde criminaliteit te bestrijden. “De burgemeester dient daarmee een legitiem doel dat niet met andere, minder ingrijpende middelen kan worden bereikt.”

Staatsraad advocaat-generaal Leen Keus was in december bovendien al tot de conclusie gekomen dat het weren van buitenlanders uit coffeeshops niet in strijd is met de wet, het internationale recht en het Europese recht, aldus de raad. Daarnaast is de bevoegdheid van een burgemeester om een coffeeshop te sluiten opgenomen in de Opiumwet, stelt de RvS.

Met het oordeel van de Raad van State wordt een uitspraak van de rechtbank in Maastricht vorig jaar april van tafel geveegd. Die bepaalde het tegenovergestelde, Hoes had de deuren van Easy Going niet mogen sluiten. Hij had bij zijn besluit moeten aantonen waarom andere, minder vergaande maatregelen niet mogelijk waren.

De raad publiceerde ook een uitspraak over coffeeshop de Toermalijn in Tilburg. Daar deed zich een vergelijkbare situatie voor als in Maastricht. De coffeeshop had de regels overtreden door softdrugs te verkopen aan buitenlandse toeristen. Burgemeester Peter Noordanus besloot daarop de shop voor een dag te sluiten waarna de Toermalijn naar de rechter stapte. De bestuursrechter in Breda oordeelde in januari vorig jaar dat de sluiting rechtmatig was en de RvS stelt woensdag dat die uitspraak ‘niet voor vernietiging in aanmerking komt’. (Novum)