Kunst markt

WatCompositie met rood, blauw en grijs uit 1927 van Piet Mondriaan (1872-1944), olieverf op doek, 66×50 cm. Op 23 juni te koop op de veiling van ‘Impressionist & modern art evening sale’ bij Sotheby’s in Londen. Richtprijs 13 tot 18 miljoen pond, 16,2 tot 22,4 miljoen euro.

Bijzonderheid Geen ‘zeldzame’ Mondriaan, want 1927 was voor Piet Mondriaan een zeer vruchtbaar jaar met een serie van 18 werken. Hij exposeerde het samen met 20 andere op 12 maart 1927 bij Hollandsche Schildersvereeniging De Klomp in Parijs, met veel onbegrip als resultaat. Toen hij zijn doeken ophaalde stonden ze in het bezemhok, zwaar beschadigd.

Goede koop?Hans Janssen, conservator Haags Gemeentemuseum: „Dit werk is in bezit geweest van de Sidney Janis Gallery in New York. Alle Mondriaans die hij in handen heeft gehad, zijn in principe verdacht. Janis hield van ‘formica’-esthetiek en liet doeken soms glad en strak restaureren. Ik zou willen eerst een conditierapport willen zien.”