Kroatië sloopt Kameroen en houdt kans op achtste finales

Supporters van Kroatië voorafgaand aan het duel met Kameroen in het stadion in Manaus.
Supporters van Kroatië voorafgaand aan het duel met Kameroen in het stadion in Manaus. Foto AFP / Raphael Alves

Kroatië heeft vanavond in Manaus een belangrijke overwinning geboekt in groep A. Kameroen met overtuigend met 4-0 verslagen, waardoor de Kroaten kans houden op de volgende ronde. Misschien worden ze wel de tegenstander van Oranje in de achtste finales.

Kameroen, dat vrijdag met 1-0 van Mexico verloor en ook voor zijn laatste kans vocht, kwam duidelijk tekort tegen de gretige Kroaten. Spits Ivica Olic maakte al snel de 0-1 en nadat Alexandre Song met rood van het veld werd gestuurd kwamen de Afrikanen niet meer in het spel voor. Via goals van Perisic en Mandzukic (tweemaal) zou Kroatië de eindstand op 0-4 bepalen.

Kroatië heeft nu drie punten uit twee wedstrijden en staat daardoor derde, achter Brazilië en Mexico (die allebei vier punten hebben). Kroatië en Mexico maken komende maandag in een rechtstreeks duel uit wie zich plaatst voor de achtste finales. Brazilië, dat nog tegen Kameroen, lijkt daarvan verzekerd: de Afrikanen zijn na vandaag al uitgeschakeld.

Kameroen - Kroatië in bulletpoints

 • 6’ We zijn een paar minuten onderweg in Manaus, er is nog weinig bijzonders gebeurd. Kroatië kan in deze wedstrijd trouwens gewoon beschikken over spelmaker Luka Modric, die last had van zijn voet na het duel met Brazilië. Kameroen moet het doen zonder vedette Samuel Eto’o, die te veel last heeft van een knieblessure.
 • 11’ De eerste echte kans van de wedstrijd is voor Kroatië en Ivica Olic schiet direct raak: 0-1!
 • 17’ Grote kans weer voor de Kroaten, maar Perisic stuit op Itandje, de keeper van Kameroen.
 • 30’ Het is voorlopig niet hoogstaand, maar dat kan ook te maken hebben met de omstandigheden. In het tropische Manaus is de luchtvochtigheid ook in de Braziliaanse avond hoog.
 • 40’ Oef, Kameroen in grote problemen nu Alexandre Song met rood van het veld wordt gestuurd nadat hij Mandzukic een tik op zijn rug gaf.
 • Rust 0-1 voor Kroatië, Kameroen in de tweede helft met tien man. De wedstrijd lijkt daardoor al gespeeld.
 • 46’ We zijn weer begonnen in Manaus, wat kan Kameroen nog? Dany Nounkeu is bij de Afrikanen in de ploeg gekomen voor Aurelien Chedjou.
 • 48’ De wedstrijd lijkt nu echt beslist: Perisic maakt een prachtige run over de linkerkant en schiet de 0-2 binnen.
 • 59’ Nu het beslist lijkt, gaat ook de concentratie er bij Kroatië wat op achteruit: een vrije trap van Srna zeilt een stuk over.
 • 61’ Kroatië op 0-3 door een rake kopgoal van Mandzukic uit een corner. Hoe groot wordt de nederlaag voor Kameroen?
 • 73’ Het houdt niet op voor Kameroen: Mandzukic kan in de rebound (na een fout van keeper Itandje) de 0-4 binnenschuiven.
 • Afgelopen Kroatië sloopt Kameroen met 4-0. De Afrikanen zijn uitgeschakeld, de Kroaten houden kans op een plek bij de laatste zestien.

Kameroen - Kroatië in Vine-video’s

De 0-1 van Olic:

De slaande beweging waarvoor Song rood kreeg:

Perisic maakt de 0-2:

Mandzukic kopt de 0-3 binnen:

De 0-4 van Mandzukic:

Kameroen - Kroatië in tweets

Twitter avatar jamblinman Jeremy Dorn We can all agree that this #CameroonVsCroatia match is by FAR the best display of jersey awesomeness in #WorldCup history, right?
Twitter avatar FootyHumour Footy Humour Alex Song to Barca has to be one of the most bizarre transfers ever
Twitter avatar _derkyifcb Brooks Alex Song is the first Cameroonian to get a straight red at
the World Cup since his uncle Rigobert Song in 1998. (@BBCFarayi)
Twitter avatar WhoScored WhoScored.com Ivan Perisic: Becomes the 5th player in this World Cup to register both a goal and assist in a single match #cro
Twitter avatar iam_ikonik Ikonik Digital #CMRvsCRO Cameroon fans be like (#CMR 0-3 #CRO) http://t.co/ivUicEoTnP
Twitter avatar espn ESPN Croatia fans are pretty happy with this performance. #CMRvsCRO http://t.co/8DkBOqwu2U