‘Explosie pijplijn in Oekraïne veroorzaakt door bom’

Brand breekt uit nadat een pijplijn in Poltava gisteren werd getroffen door een explosie.
Brand breekt uit nadat een pijplijn in Poltava gisteren werd getroffen door een explosie. Foto ANP / EPA / UKRAINIAN MINISTRY OF EMERGENCIES

De explosie gisteren bij een pijplijn in Oekraïne is volgens Kiev veroorzaakt door een bom. Het ministerie van Binnenlandse Zaken vermoedt buitenlandse inmenging. De explosie heeft geen gevolgen voor de aanvoer van gas naar Europa, zo claimt het Russische gasbedrijf Gazprom vanochtend.

De pijplijn geldt als een van de belangrijkste aanvoerroutes van Russisch gas naar Europa. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov was een bom geplaatst onder een betonnen blok waarop de pijplijn rust.

Vermoeden van opzet

Bij Gazprom wil men niet speculeren over een mogelijke oorzaak, maar een woordvoerder stelt wel dat het slechte onderhoud van pijpleidingen in Oekraïne dergelijke explosies in de hand werkt.

Bij de explosie gisteravond vielen geen slachtoffers. Bewoners van Poltava - ver weg van de onrustige regio’s in het oosten - melden dat er twee harde knallen te horen waren vlak voor de explosie. Volgens Kiev is dat een indicatie dat de explosie opzettelijk was.

Het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken meent dat de explosie het laatste voorbeeld is van een poging van Rusland om ‘Oekraïne in diskrediet te brengen als partner in de gassector’. Volgens het ministerie van Energie was dit niet de eerste keer dat er geprobeerd werd om de toevoer te saboteren.

Maandag stopte Rusland met de levering van gas aan Oekraïne nadat het land niet in staat was om een openstaande schuld te betalen. Daarnaast werd er geen overeenstemming bereikt over een nieuwe gasprijs.