COC ziet niets in plannen voor homowijk - veel afkeurende reacties

Het regent online negatieve reacties op de mogelijke plannen voor een homowijk in Tilburg. Projectontwikkelaar Blauwhoed en LBB-makelaars onderzoeken door middel van een online enquête of er behoefte is aan een gay village. Het COC ziet er niets in.

De projectontwikkelaar en het makelaarskantoor zijn in gesprek met de provincie hierover. Het beoogde terrein is een voormalig militair complex in het noorden van de stad, waar aanvankelijk een groot winkelcentrum zou verrijzen. Dat plan is door een referendum echter afgeschoten. De groene omgeving zou nu een prima plek zijn om een klein wijkje voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders neer te zetten aldus de initiatiefnemers.

De makelaar was benaderd door de projectontwikkelaar Blauwhoed om te onderzoeken of er voldoende belangstelling voor is. Blauwhoed baseert zich onder meer op CBS-onderzoek van vorig jaar, waaruit bleek dat 22 procent van de homoseksuele mannen zich soms onveilig voelt in eigen buurt.

Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg heeft Omroep Brabant laten weten het een goed idee te vinden:

“Een tolerante stad is blij met een gay community binnen zijn stadsgrenzen.”

Afkeurende reacties op de plannen

Online regent het negatieve reacties:

Twitter avatar cornaldm Cornald Maas Homowijk in Tilburg? Schandelijk en debiel plan. Achterhaalde gettovorming in verder veilige heteroseksuele samenleving?
Twitter avatar petervdvorst Peter van der Vorst WTF In Tilburg willen ze een soort omheind homoghetto bouwen . Ik hoop dat dit n slechte grap is… http://t.co/l55ChSu43m
Twitter avatar staceyzelf Stacey Rookhuizen Een afgeschermde Gay Village in Tilburg? Projectje van @rambamtv of @OmroepBNN? Hoop dat dit een ‘stunt’ is.. Anders word ik gek. #homowijk
Twitter avatar ThomvCampen Thom van Campen Gay Village, een speciale homowijk bij Tilburg. Segregatie is nooit een goede oplossing voor verwerpelijk geweld. Aangifte & vervolging wel
Twitter avatar RichardBordes Richard G. Bordes Een Gay Village in Tilburg … Is het al 1 april dan? Wat een KUL … http://t.co/n2QcpoONzj

COC: niet de oplossing voor het probleem

Ook het COC ziet het niet zitten, laat het weten in een reactie op de site bij monde van COC-voorzitter Tanja Ineke:

“Een Gay Village is wat ons betreft niet de oplossing voor het probleem van een onveilige woonomgeving voor LHBT’s. Dat probleem moet in de kern aangepakt worden met als doelstelling dat iedereen overal in ons land veilig moet kunnen wonen. Initiatieven en projecten die dat nastreven steunen we, maar een Gay Village moet zichzelf bewijzen – dat laten we aan de markt over.”

Het COC Tilburg laat weten in een reactie:

“LHBT’s moeten overal en altijd veilig zijn. Prima als mensen om sociale redenen bij elkaar willen wonen, daar hebben we niets op tegen, maar we zijn totaal verkeerd bezig als we ‘omwille van veiligheid’ uit de maatschappij zouden stappen.”

Toine Naber, directeur van LBB-Naber Makelaars in Tilburg, vindt de reacties overdreven:

“Ik ken ook een aantal Turkse mensen die graag bij elkaar gaan wonen, maar waarvan de omgeving zegt dat het niet mag. Maar wie is wie dan aan het discrimineren? Waarom zouden mensen niet bij elkaar mogen wonen? Er zijn ook speciale bejaardentehuizen waar ouderen wonen van specifieke etnische groepen.”

Als zich veertig tot vijftig gegadigden melden, kan volgens de makelaar de bouw beginnen. Er is in principe plek voor dertien vrijstaande woningen, waar eerst bunkers stonden, maar dit hangt af van de wensen van geïnteresseerden. Prijzen gaan variëren van 2,5 ton tot ruim een miljoen euro.