Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Amazon presenteert eerste smartphone en die heeft een 3D-interface

CEO Jeff Bezos tijdens de presentatie van de Fire Phone in Seattle.
CEO Jeff Bezos tijdens de presentatie van de Fire Phone in Seattle. Foto AP / David Ryder / Getty Images

Amazon heeft vandaag zoals verwacht officieel zijn eerste smartphone aangekondigd. De zogeheten Fire Phone heeft een 3D-interface die automatisch met het hoofd van de gebruiker meebeweegt, schrijft persbureau Novum. Dat wordt mogelijk gemaakt door vier ingebouwde camera’s aan de voorkant.

Het toestel, waarmee Amazon rijkelijk laat de markt voor smartphones betreedt, is voorlopig alleen exclusief verkrijgbaar via de Amerikaanse provider AT&T. Het is tegenwoordig in de telecomindustrie juist ongebruikelijk om high-end smartphone via slechts één aanbieder te verkopen.

Het draait om de diensten

Maar vermoedelijk heeft Amazon ook niet tot doel om winst te draaien op de hardware. “Het gaat Amazon dus om het leveren van diensten”, schreef technologieredacteur Marc Hijink vandaag.

Wellicht zal bij de telefoon meteen ‘Prime’ zitten . Prime is een premiumdienst die pakketjes van de Amazon-winkel sneller bezorgt, gecombineerd met een muziek- en videodienst. Prime kost 99 dollar per jaar en biedt streaming video zoals Netflix dat ook doet.

Amazon biedt gebruikers onbeperkte opslag van foto’s op zijn servers. De Fire Phone werkt met een door Amazon flink aangepaste Android-versie, waarbij apps en entertainment alleen via zijn webwinkel zijn te kopen.

Prijs nog onbekend

De Fire Phone heeft naast een 3D-scherm ook een speciaal knopje aan de zijkant dat leidt naar Firefly, het systeem van Amazon voor automatisch herkenning van voorwerpen. Wie erop klikt, kan via de camera of microfoon ruim honderd miljoen objecten, zoals boeken, dvd’s en tv-series, herkennen en via Amazon gelijk kopen.

De telefoon heeft een 4,7 inch scherm, een quad-core processor en een 13 megapixel camera. De prijs van het toestel, dat vanaf 25 juli verkrijgbaar is in de Verenigde Staten, is nog niet bekendgemaakt.