Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Aftellen tot de aftrap: wint Nederland voor het eerst van Australië?

De training gisteren in Porto Alegre.
De training gisteren in Porto Alegre. Foto ANP / Koen van Weel

Nederland geniet nog steeds na van de totale overwinning op Spanje (sinds vrijdag 5PA1N), maar de volgende wedstrijd in de groepsronde dient zich alweer aan. Tegen Australië, niet bepaald een land dat bekendstaat als favoriet. Nederland heeft echter nog nooit gewonnen van de socceroos.

De monsterzege van vrijdag op de wereldkampioen kwam compleet onverwacht. Met een nieuw team en een nieuwe samenstelling leek Nederland niet een favoriet voor de WK-titel. Hoe anders is dat nu. Redacteur Bart Hinke gisteren over de ommezwaai in NRC Handelsblad:

Zo zit het Nederlands voetbal ineens weer in een spiraal van onweerstaanbaar optimisme. Eén wedstrijd en niets is meer hetzelfde. Vergeten is voor even het dramatisch Europese voetbaljaar, waarin de ene Nederlandse club na de andere in een (te) vroeg stadium uitgebekerd raakte. Eén WK-duel spoelt alle neerslachtige sentimenten weg.

Nederland won nog nooit van Australië

Vergeleken met wereldkampioen Spanje lijkt de wedstrijd tegen Australië dan nog maar een kleine hindernis op weg naar de volgende speelronde. Dat Australië met 3-1 van Chili heeft verloren doet vermoeden dat het voor vanavond wel goed zit. Pak echter de statistieken erbij en het valt op dat Oranje nog nooit van Australië heeft gewonnen. Hinke:

Klein voetballand, meer taai dan goed. Daar spelen nog veel kleinere spelers dan in Oranje, voetballend voor nog vele malen kleinere clubs, maar dat zegt op zo’n WK dus weleens helemaal niets.

Voormalig bondscoach Bert van Marwijk schrijft in zijn column voor NRC dat Australië een van de mindere ploegen op dit WK is, maar geeft wel een waarschuwing:

Het gevaar van een tegenstander als Australië is dat er te veel spelers ‘voor de bal’ gaan spelen, waardoor de verdediging kwetsbaar wordt. En oppassen voor nonchalance.

Het Australische team met Tommy Oar (R), loopt warm tijdens de training in Porto Alegre. Foto ANP / Koen van Weel

Australië heeft overigens twee oude bekenden meegenomen naar het WK: Jason Davidson komt in de Nederlandse competitie uit voor Heracles en Tommy Oar staat onder contract bij FC Utrecht.

Vlaar eruit, Lens erin?

De definitieve opstelling van Oranje voor vanavond is nog steeds niet bekend. Van Gaal liet daar gisteren niks over los (‘Ik heb ook niet de opstelling van Australische collega gehoord en gelezen’), maar uit de training leek de bondscoach te kiezen voor bijna hetzelfde team als afgelopen vrijdag:

  • Doel: Jasper Cillessen
  • Verdediging: Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Daley Blind
  • Middenveld: Nigel de Jong, Jonathan de Guzman, Wesley Sneijder
  • Aanval: Jeremain Lens, Arjen Robben, Robin van Persie

De toevoeging van Lens ten faveure van centraal verdediger Ron Vlaar is opvallend. Van Gaal lijkt zo te kiezen voor een aanvallende 4-3-3 opstelling.

Robin van Persie, Bruno Martins Indi, Stefan de Vrij en Jeremain Lens tijdens de training gisteren in het stadion Beira-Rio in Porto Alegre. Foto ANP / Koen van Weel

Vrijdag werd er nog gespeeld in een winnende 5-3-2 formatie. Van Gaal zei bij de persconferentie gisteren dat in principe beide systemen kunnen, maar de oefensessie van gisteren doet 4-3-3 vermoeden. Overigens claimde Yuri Mulder bij de NOS gisteren nog dat Lens niet wordt opgesteld.

Wales was repetitie voor Australië

Toch zou een aanvallende opstelling een begrijpelijke stap zijn, want voordat het team van Van Gaal naar Brazilië afreisde werd er nog een laatste oefenwedstrijd tegen Wales gespeeld. De keuze voor dat team was ingegeven door de vele gelijkenissen tussen Wales en Australië. Van Gaal ging voor een verdedigende opstelling, maar na de eerste helft leverde dat weinig op.

Pas toen er werd gekozen voor 4-3-3 in de tweede helft leek er meer schot in de zaak te komen. De wedstrijd mondde uit in een zuinige overwinning: 2-0.

Achtste finales dichtbij

Is er winst vanavond, dan lijkt Nederland verzekerd van de achtste finales. Als Chili in de aansluitende wedstrijd wint van Spanje, moet de wedstrijd tussen Chili en Nederland komende maandag bepalen wie als eerste en tweede eindigt in de poule. Chili won eerder al met 3-1 van Australië.

Het is nog steeds mogelijk dat Chili, Nederland en Spanje twee wedstrijden winnen. In dat geval moet het doelsaldo uitsluitsel bieden. Gezien de 5-1 van vrijdag heeft Nederland in dat geval een comfortabele voorsprong.

Van Gaal zit liever

Nog even over het stadion in Porto Alegre, waar de wedstrijd vanavond wordt gespeeld. Van Gaal liet bij de persconferentie gisteren weten niet blij te zijn met de dugouts. Je kunt er niks zien, aldus Van Gaal:

“Precies in het midden zit een cameraman en die ontneemt het zicht van de coaches, die ook nog eens onder de grond zitten. Dan word je verplicht te gaan staan, maar ik ben een zittende coach.”

Australië - Nederland begint vanavond om 18.00 uur en wordt uitgezonden op Nederland 1